fbpx
Uutiset

Hoitohenkilöstö taas tikunnokassa

Keskustelu palvelutalojen ja hoivakotien valvonnasta jatkuu Hämeenlinnan kaupungin ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston eli avin välillä.

Avi on puuttunut lievimmällä mahdollisella tavalla eli kiinnittänyt huomiota hoivakoti Villa Tavastian hoitohenkilöstöjärjestelyihin talon sisällä. Vaikka lupapäätöksen edellyttämä 0,6 hoitohenkilöä asukasta kohden täyttyy, avin mukaan henkilöstöä ei saa siirrellä talon neljän ryhmäkodin kesken.

-Ei, jos se johtaa jossain yksikössä pitkään henkilöstön alimitoitukseen. Jos jossain vaaditaan runsasta hoivaa, henkilöstömäärää voidaan nostaa lisätyövoimalla, sillä keskiarvo 0,6 ei silloin edes välttämättä riitä. Joka tapauksessa haluamme kiinnittää huomiota asianmukaisiin mitoituksiin, perustelee johtava ylitarkastaja Marja Kaasalainen avista.

Käytännössä hoivakodissa on ollut tilanteita, joissa yhdessä ryhmäkodissa on tilapäisesti voinut olla hoitohenkilöstöä 0,55 asukasta kohden ja toisessa 0,65.

Kaupunki haluaa keskustella avin kanssa

Kaupungin ikäihmisten palveluista vastaava tilaajajohtaja Jukka Lindbergin mukaan avin päätös ei välttämättä toteuta resurssien kohdentumista parhaalla tavalla.

-Haluaisin keskustella avin kanssa, onko valvonnan idea se, että hoivakoti ei saa käyttää toiminnallisesti viisaasti henkilöstöään, vaikka henkilöstömäärä muuten olisi mitoitusten mukainen. Itse en haluaisi viedä valvontaa resurssien käyttöä jäykistävään suuntaan.

Samoilla linjoilla on myös Villa Tavastian johtaja Tarja Makkonen.

-On talon sisäinen asia, miten henkilökunta siellä sijoittuu. Apuun mennään puolin ja toisin.

-Jos lisähenkilökuntaa tarvitaan, tarpeen mukaan neuvotellaan siitä, miten asia ratkaistaan, sanoo Lindberg.

Tarja Makkonen johtaa myös palvelutalo Keinukamaria, jonka hoitohenkilöstön määrän avi totesi liian vähäiseksi ja vaati sitä heinäkuussa nostettavaksi yli neljällä työntekijällä.

Sekä Villa Tavastian että Keinukamarin toiminnasta vastaa Attendo Medone, jolta kaupunki ostaa palvelut.

-Emme ole nähneet tämän palveluntoimittajan toiminnassa sellaista laiminlyöntiä, joka saisi meidät harkitsemaan sopimuksen purkamista. Meillä on 24 yksikköä valvottavana, eikä Keinukamari oikeasti nouse siinä maisemassa huonona esimerkkinä esiin, tilaajajohtaja Jukka Lindberg toteaa.

Villa Tavastian osalta Lindberg aikoo keskustella palveluntuottajan kanssa siitä, miten henkilöstö voitaisiin jakaa hoivakodin yksiköiden kesken tasan avin toiveiden mukaan.

Kantelussa esillä muitakin epäkohtia

Vanhuksen edunvalvoja teki viime vuodenvaihteen tienoilla Villa Tavastiasta kantelun aviin.

Hän arvosteli (HäSa 5.1.) myös ylipitkiä ruokailuvälejä, toimimatonta lääkehoitoa ja kivunlievitystä sekä kaupungin yleistyvää tapaa sijoittaa vanhuksia yksityisiin palvelukoteihin laitosten sijaan, mikä asettaa vanhukset eriarvoiseen asemaan.

-Näihin muihin asioihin ei (Villa Tavastialle) tullut seuraamuksia, avin johtava ylitarkastaja Marja Kaasalainen kertoo.

Hämeenlinnan kaupungin kilpailuttamat hoivakotisopimukset päättyvät 30. syyskuuta ensi vuonna. Vuoden 2012 tammi-helmikuussa sopimukset kilpailutetaan uudestaan, ja uudet sopimukset astuvat voimaan 1. lokakuuta 2012.

-Viime kädessä, jos palveluntuottaja ei toimi kuten meidän sopimuksemme ja valvontamme edellyttävät, suljemme heidät pois tarjouskilpailusta, tilaajajohtaja Jukka Lindberg muistuttaa.

Sopimusrikkomuksessa kaupunki voi väläytellä myös sopimuksen purkamista tai uhkasakkoa, joka on Lindbergin mukaan “merkittävästi isompi kuin itse ongelman korjaamisen kustannus”. Mahdollista on myös puida rikkeitä lakiteitse. (HäSa)

Menot