fbpx
Uutiset

Hoitohenkilöstön aiempaan työpaikkaan soitetaan vain satunnaisesti

Tuorein valelääkärikohu ei ole vaikuttanut työntekijöiden taustojen tarkastamiseen Kanta-Hämeen keskussairaalassa tai Hämeenlinnan terveysasemilla.

Uusia työntekijöitä rekrytoidessa työnhakijan pätevyys tarkastetaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja Hämeenlinnan terveysasemilla Valviran (sosiaali- ja terveysalan lupavalvontavirasto) ylläpitämästä avoimesta Terhikki-tietopalvelusta.

Työnhakijan muiden taustojen tarkastaminen, kuten entisille työnantajille soittaminen on vain satunnaista.

-Niin tehdään jos on syytä epäillä jotain, mutta se on tietysti hyvin subjektiivista, keskussairaalan vs. ortopedian ylilääkäri Osmo Hiltunen sanoo.

Keskussairaala ei myöskään pyydä lääkäreitä esittämään tutkintotodistuksia työhaastattelun yhteydessä.

-Luotamme, että kun Valvira on lääkärinoikeudet myöntänyt, he ovat tehneet työnsä asianmukaisesti. Meillä ei ole sen parempaa keinoa asiaa tarkastaa.

Parhaillaan keskussairaalassa on kuitenkin menossa kierros, jonka aikana sairaalan koko hoitohenkilöstön taustat tarkastetaan.

-Henkilöstö saa toimialakortit, joiden myöntämisen yhteydessä tarkastetaan työntekijöiden henkilöllisyys ja tiedot Valvirasta.

Epäilykset osoittautuneet vääriksi

Hämeenlinnan terveysasemilla on vuosien mittaan ollut muutamia epäilyjä työnhakijan pätevyydestä. Tällöin henkilön pätevyydestä on tiedusteltu Valviran lisäksi entiseltä työnantajalta.

Varsinaisia huijausyrityksiä ei ole kuitenkaan paljastunut.

-Silloin on ollut kyse siitä, onko henkilöllä ollut vaikeuksia edellisissä työpaikoissa. Vaikka ihmisellä olisi kuinka lääkärinoikeudet, kyllä heihin sopii kaikennäköisiä tyyppejä, jotka eivät tule toimeen missään työpaikassa, tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari sanoo.

Avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitoksesta vahvistaa, että virkaa hakevien ja keikkalääkäreiden entisille työnantajille soitetaan vain poikkeustapauksissa.

-Järjestelmällisesti entisille työnantajille ei soiteta.

Kröger sanoo, ettei ole koskaan törmännyt henkilöön, joka hakisi työtä ilman pätevyyttä. Hän ihmettelee, miten nyt kiinni jäänyt epäilty valelääkäri on voinut työskennellä vuosia paljastumatta.

-Kyllä se on yllättävää. Meillä on käytäntö, että nuorille lääkäreille nimetään ohjaava lääkäri perehdyttämään ja seuraamaan työntekoa. (HäSa)

Menot