fbpx
Uutiset

Hoivakodeissa kymmeniä koronakuolemia – Aluehallintovirastot ja Valvira selvittävät mahdolliset laiminlyönnit

Kuolemat eivät välttämättä johdu välinpitämättömyydestä. Hoivakotien asukkaat kuuluvat kriittisimpään riskiryhmään.
Asukasturvallisuus, päivittäinen puhtaanapito ja hygienia ovat hoivakodeissa nyt entistäkin tärkeämpiä elementtejä. Kuva on kuvituskuva arkistosta. Kyseinen hoivakoti ei liity koronakuolemiin. Kuva: Vesa Saivo / Arkisto
Asukasturvallisuus, päivittäinen puhtaanapito ja hygienia ovat hoivakodeissa nyt entistäkin tärkeämpiä elementtejä. Kuva on kuvituskuva arkistosta. Kyseinen hoivakoti ei liity koronakuolemiin. Kuva: Vesa Saivo / Arkisto

Viimeviikkoisen tiedon mukaan pelkästään Helsingin kunnallisissa ja yksityisissä hoivakodeissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin noin 50 asukasta.

Pohjoissavolaisella Kiuruvedellä puolestaan yli kolmannes Kallionsydämen hoivakodin asukkaista on menehtynyt tautiin. Itä-Suomen poliisi on aloittanut asiasta esiselvityksen.

Aluehallintovirasto (AVI) tiedotti torstaina, että myös aluehallintovirastot ja Valvira selvittävät mahdollisia laiminlyöntejä hoivakodeissa. Ne tutkivat tietoonsa tulleita puutteita ja ryhtyvät tarvittaessa valvontatoimiin.

AVI kuitenkin korostaa, etteivät hoivakotien tartunnat ja kuolemantapaukset välttämättä johdu laiminlyönneistä. Hoivayksiköiden asukkaat kuuluvat riskiryhmään, joille virus on erityisen vaarallinen.

Valvontakäynneillä korkea kynnys

Valvonnan vastuut ovat poikkeusoloissa samat kuin normaaliaikana.

Kokonaisuus muodostuu palvelun tuottajan omavalvonnasta ja järjestämisvastuussa olevan kunnan tekemästä valvonnasta sekä viranomaisvalvonnasta, jota tekevät AVI ja Valvira. Viimeksi mainittu kohdistuu yksiköihin, joissa on havaittu mahdollisia puutteita.

Koronatilanteessa fyysisiä valvontakäyntejä kuitenkin harkitaan tartuntariskin vuoksi tarkkaan.

Viranomaiset kokoavat tilannekuvaa

AVI painottaa, että kaikkien epidemian aikana annettujen viranomaisohjeiden noudattaminen on hoivakodeissa ensiarvoisen tärkeää. Mikään ohje ei kuitenkaan yksistään auta, ellei omavalvonnan keinoin varmisteta ja huolehdita asukasturvallisuudesta, hyvästä päivittäisestä puhtaanapidosta ja hygieniasta.

Kunnan tehtävänä on puolestaan pitää huolta siitä, että sen alueella toimivissa yksityisissä ja julkisissa asumisyksiköissä on riittävät varusteet ja ohjeet tartunnan leviämisen ehkäisemiseksi.

AVI:n ja Valviran roolina on muun muassa koota valtakunnallista tilannekuvaa sekä välittää tietoa ja ohjeistuksia.

Menot