fbpx
Uutiset

Hoivayritykset jatkavat rynnimistä Hämeenlinnaan

Kaupungin päätös vähentää vanhusten ympärivuorokautisen laitoshoivan paikkoja sekä taannoinen kuntaliitos ovat saaneet yksityiset hoivapalveluyritykset kiinnostumaan toden teolla Hämeenlinnasta ja nimenomaan kantakaupungista.

-Tälläkin hetkellä pöydälläni on kaksi tonttivaraushakemusta palvelutaloille. Mehiläinen ja Mainio Vire olisivat valmiita rakentamaan välittömästi, jos pystymme osoittamaan sopivan tontin. Mehiläinen on laajentamassa toimintaansa erityisryhmien palveluihin, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Lisäksi Esperi Care oy on laajentamassa nykyistä vanhusten hoivapalvelukeskustaan Lintumäessä.

-Hämeenlinnan alue on kiinnostava, kun katsoo kuntaliitoksia. Tiedän, että kaupungissa on vireillä paljon muidenkin hankkeita. Olemme silti valmiita ottamaan yrittäjäriskin, koska tarve hoivapalveluille kasvaa alueella jatkuvasti, sanoo Esperi Care oy:n toimitusjohtajan Marja Aarnio-Isohanni.

Kaupungilla on myös jo varattuina pari tonttia, niistä toinen Mielenruoka oy:lle.

-Myös mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa on kilpailutuksen tuloksena ainakin pari toimijaa, jotka ovat tontinhakuvaiheessa Kanta-Hämeenlinnan alueelle, kertoo terveyden ja toimintakyvyn sekä ikäihmisten palveluiden tilaajajohtaja Jukka Lindberg.

-Kiinnostus kohdistuu nyt Kanta-Hämeenlinnaan ja osittain siitä syystä, että liitoskuntien alueella jo nykyisellään niin paljon rakenteellisia paikkoja, Lindberg lisää.

Vanhuksille, vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille palveluasumista tarjoava Mikeva oy suunnittelee rakentamista Hämeenlinnaan, mutta suunnitelmat ovat Lindbergin mukaan vasta tarveselvitysvaiheessa.

Kaupungin johto tyytyväinen tilanteeseen

Sekä Isosuo että Lindberg myhäilevät tyytyväisenä yksityisten palveluntarjoajien kiinnostukselle.

-Erityisen hyvää on se, että he tulevat täydentämään kaupungin palveluvarustusta. Omin voimin emme pysty ratkaisemaan (vanhustenhuollon) tilannetta. Heillä on uusia taloja hyvillä paikoilla ja hyviä palvelupaikkoja useiksi tuleviksi vuosiksi, Isosuo toteaa.

-On hyvä, että on tarjolla useita toimijoita, isoja ja pieniä. Syntyy erilaisia hoivaympäristöjä ja kilpailua hinnoilla, innovaatioilla, hoitokonsepteilla ja laadulla, ja sehän on pelkästään kuntalaisten etu, hehkuttaa Lindberg.

-Meitä on matkan varrella hirvittänyt välillä se vauhti, jolla näitä yksityisiä palvelutaloja tulee, mutta se on toisaalta antanut meille mahdollisuuden luopua vanhoista ja toimimattomista hoivaympäristöistä, jotka eivät ole enää tätä päivää, hän jatkaa.

Kantakaupunkiin ei ikäihmisten palvelukampusta

Sekä Iittalaan että mahdollisesti myös Renkoon suunniteltua ikäihmisten palvelukampusta ei apulaiskaupunginjohtajan mukaan nähdä kantakaupungissa.

-Etäisyydet ovat sen verran lyhyet, että kampusajatteluun sellaisenaan ei ole tarvetta, Juha Isosuo sanoo.

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg muistuttaa, että kantakaupungissa on jo melko toimiva palvelukampus Keinusaaressa, jossa on asumisen, ympärivuorokautisen hoivan ja palveluiden keskittymä.

-Esteettömän asumisen suuntaan Keinusaarta voisi vielä vähän kasvattaa. Toiveissani on, että Keinusaaren kakkosrakennusvaiheessa valmistuisi muutama senioreille sopiva kerrostalo.

Isosuon mukaan kaupungilla on esisopimus A. Ahlström oy:n kanssa yhden kovan rahan hissillisen kerrostalon rakentamisesta Iittalan palvelukampusalueelle.

-Myös Vanhusten asuntosäätiöllä tulee varmasti olemaan alueella iso rooli. Kampukset täytyy rakentaa pala palalta, ja eri kohteilla on eri operaattorit. Ei varmasti tule olemaan niin, että vain yksi toimija pyörittäisi koko kokonaisuutta. (HäSa)

Menot