fbpx
Uutiset

Hölmöläiset tulivat kirjastoon pysyvästi

Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa vietettiin tiistaina Hölmölän kyläkirjaston avajaisia. Avajaiset olivat osa kirjastossa järjestettävää Tieto ja kirjailija-tapahtumaa. Lapsille järjestettiin hölmöläis-aiheinen satuseikkailu, minkä lisäksi tilaisuudessa paljastettiin teemaan liittyviä käsitöitä.

Avajaisten päätteeksi ei muurattu hölmöläiskirjaston peruskiveä, vaan sen sijaan vs. kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen naulasi perusnaulan kirjaston seinään.

– Jo Topelius sijoitti hölmöläiset Hämeeseen, joten aihe asettuu luonnollisesti maakuntakirjaston imagoon, Jurvanen uskoo.

Lastenosaston johtajan Mervi Koski kertoo, että kirjastoilla on tällä hetkellä innostusta profiloitua erilaisten satuhenkilöiden mukaan. Siksi Hämeenlinnassakin innostuttiin Hölmölän kyläkirjasto-hankkeesta. Hankkeessa ovat kirjaston lisäksi mukana lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx, Wetterhoff-keskus ja kuvataidekoulu.

Kirjasto täyteen hölmöläisiä

– Nuorten ryhmätila muuttuu hankkeessa pikkuhiljaa Hölmölän kyläkirjastoksi, ja jaamme tilan kahtia ulko- ja sisätiloiksi. Ulkopuolelle teemme peltoa eläimineen, ja seiniin saattaa tulla hölmöläisaiheisia kertomuksia. Sisätilaan tulee ehkä penkin ja pöytien lisäksi myös liukumäki, Koski kertoo.

Tarkoituksena on Kosken mukaan ideoida ryhmätila sekä kirjasto- että leikkitilaksi sopivaan käyttöön. Myös pienryhmät voisivat käyttää sitä kokouksissaan.

Hanke saattaa tuoda eri puolille kirjastoa hölmöläisten lisäksi myös esimerkiksi peikkoja. Tarkkaa aikataulua Koski ei hankkeen toteutukselle osaa sanoa.

– Näin haluamme avata kirjaston myös lapsille, sanoo johtaja Jurvanen.

Sattumalta seikkailuun

Lasten vauhdikkaassa satuseikkailussa etsittiin hölmöläisystävää Tuija Telenin ja Rina Dhakalin johdolla. Lapset johdatettiin mm. uimaan ruiskukkapellossa.

– Oli oikein hauskaa seurata lasten touhua ja ilmeitä, ja kuunnella vastauksia kysymyksiin. Seikkailu oli sitä paitsi hyvin liikunnallinen, kiittelee seikkailua sivusta seurannut isä Tommi Pylkkänen.

Satuseikkailu avautui Pylkkästen perheelle sattumalta, kun perhe oli saapunut kirjoja lainaamaan. Lapsille järjestetty puolituntinen oli Pylkkäsen mukaan niin miellyttävä yllätys, että hän jäi kaipaamaan sille jatkoa.

– Toivottavasti näitä nähdään lisää, ja vaikka jopa säännöllisesti, Pylkkänen vihjaa.

Menot