Uutiset

Holokausti toi tummat sävyt valtiopäivien avajaistilaisuuteen – Zyskowizc pohti, miten tavallisista ihmisistä tuli murhaajia

Hallituksen tuore perhevapaauudistus sai oppositiosta heti satikutia. Ei ratkaise syntyvyysongelmaa. Perheet tarvitsisivat paremman viesti, että vauvat ovat tervetulleita.
Kristillisten Päivi Räsänen näkee, ettei hallituksen uusi perhevapaauudistus ole riittävä. Kuva: Joel Maisalmi
Kristillisten Päivi Räsänen näkee, ettei hallituksen uusi perhevapaauudistus ole riittävä. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunnan juhlava valtiosali täyttyy puheensorinasta, mutta tällä kertaa puheita värittävät aiempaa tummemmat sävyt.

Kiinnittihän tasavallan presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaispuheessaan huomiota antisemitismin ja rasismin nousuun.

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Ben Zyskowicz kuunteli presidentin puhetta erityisen herkin korvin. Zyskowiczin oma isä selvisi hengistä keskitysleiriltä toisen maailmansodan aikana, mutta koko hänen sukunsa surmattiin.

Miten on mahdollista?

Viime viikkoina on muistettu 75 vuoden takaista Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vapauttamista.

Zyskowicz sanookin, että presidentti nosti esille tärkeän ja valitettavan ajankohtaisen kysymyksen.

– Miten on mahdollista, että muutamassa kymmenessä vuodessa tavallisista ihmisistä kehittyy suoraan sanoen murhaajia. Mikä on se yhteiskunnallinen tilanne, jossa tällainen kehitys on mahdollista, hän kysyy.

– Jos ajatellaan Saksaa 30-luvulla, niin miten tavallisista saksalaisista voi muutamassa vuodessa kehittyä ihmisiä, jotka katsoivat muualle, kun toisia vainottiin ja murhattiin, ja viime kädessä myös he itse osallistuivat siihen.

Suomessakin on nähty iskuja.

– Vuosi sitten pieni joukko marssi hakaristilippujen perässä. Mitä tämä porukka on valmis tekemään viiden tai kymmenen vuoden päästä, jos tällainen kehitys jatkuisi. Puistattaa ajatellakin.

Tekoja jo pöytään

Presidentin ajatukset saivat laajaa kannatusta edustajilta.

Ensimmäistä kautta eduskunnassa istuva Matias Marttinen (kok.) kuvaili, että puhe oli arvojohtajalta erittäin hyvä ja ajankohtainen.

– Hän nosti esille antisemitismin ja rasismin nousun. Se oli tärkeä puheenvuoro sen puolesta, että myös eduskunta kiinnittää näihin asioihin enemmän huomiota.

Marttiselta ensimmäiset valtiopäivien avajaiset menivät rutiinilla.

– Meillä oli tästäkin tilaisuudesta harjoittelukierros uusille edustajille.

Rasismin lisäksi puheissa vilahtelivat eduskuntaan tulevat suuret kokonaisuudet, eli työllisyystoimet ja ilmastoteemat.

– On totta, että presidentti nosti aika tomerasti esille sekä ilmasto- että työllisyysasiat. Hallitukselta on pian kulunut ensimmäinen vuosi, mutta me emme ole nähneet konkreettisia ehdotuksia työllisyyden parantamiseksi. Olen tästä huolestunut, sillä hallituksen toimintakyky alkaa heikentyä sinä päivänä, kun hallitus on nimitetty. Pian on vuosi mennyt hukkaan.

Tervetuloa vauvat

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kiitti niin ikään presidentin puhetta ajankohtaisesta aiheesta.

– Onhan ilkivallan tekoja nähty myös Suomessa ja ne ovat turvallisuusuhka.

Räsänen näkee, ettei hallituksen uusi perhevapaauudistus ole riittävä.

– Se ei riitä ratkaisemaan syntyvyysongelmaamme. Olisi tarvittu enemmän myönteisiä viestejä perheille siitä, että vauvat ovat tervetulleita.

Räsänen on sitä mieltä, että sote-uudistuksen suuntaviivat on saatava kevään aikana selviksi.

– Muutoin uudistus on pian taas myöhässä.

Räsästä odottaa poliisikuulustelu liittyen hänen twiittiinsä sekä vuonna 16 vuotta sitten julkaistuun pamflettiin.

– Kyse on siitä, saadaanko sananvapauden rajoissa kirjoittaa edelleen raamatun opetuksista ja puolustaa niissä kerrotun ihmiskuvan näkemyksiä julkisesti. Haluan korostaa tämänkin päivän keskusteluihin viitaten, että kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo.

Räsänen ei vielä tiedä, milloin hänen kuulustelupäivänsä on. Ensi viikon tiistaina kuulustellaan pamfletin julkaisijaa.

– Kaikkiaan suhtaudun tähän rauhallisin ja luottavaisin mielin.

Tihutöitä valtaisa määrä

Puoluetoveri Peter Östman (kd.) muistuttaa eduskunnan Israelin ystävyysryhmän puheenjohtajana kirjallisesta kysymyksestä, jonka allekirjoitti lähes 30 kansanedustajaa.

– Siinä kysytään, miten hallitus aikoo turvata Israelin suurlähetystön koskemattomuuden ja henkilökunnan turvallisuuden Helsingissä.

Östmanin mukaan Israelin suurlähettiläs on kertonut, että lähetystöön on kohdistunut ilkivaltaa 20 kertaa kahden vuoden aikana.

Keskityn tehtävääni

Perussuomalaisten Mika Niikko joutui myrskynsilmään julkisuuteen tulleiden Kiina-kytkösten kautta.

Ulkoasiainvaliokuntaa johtava Niikko kertoo, että hän haluaisi nyt keskittyä ulkopolitiikkaan, eikä vatvoa enää tapausta.

– Olen avoimesti kertonut kaiken valiokunnalla ja olen saanut sen käsityksen, että valiokunta on tyytyväinen.

Niikko piti presidentin puhetta koskettavana.

– Siinä oli selkeä viesti siitä, että kaikki ihmiset pitää hyväksyä, ja ettei Suomessa pidä olla tilaa rasismille.

Ei aihetta ahdistukseen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kuunteli tarkasti presidentin ilmastopuheet.

– Hän toi selkeästi esille sen tosiasian, että kaikkien valtioiden pitää tehdä enemmän ja elintapoja on muutettava. Mutta se ei saa olla ahdistuksen tai pelon aihe, Kurvinen täsmensi.

Kurvinen uskoo, että teknologia tarjoaa auttavaa kättään.

– Julkisuudessa on hiukan jäänyt varjoon se, että hallitus päätti panna teollisuuden sähköveron minimiin. Tämä uudistus johtaa isoihin muutoksiin teollisuudessamme.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni piti hyvänä, että presidentti korosti kansainvälisyyttä.

– Erityisesti jäi mieleen myös sanoma, että pahuudesta ei ole niin kovin pitkä aika, ja että pahat sanat voivat johtaa pahoihin tekoihin.

Presidentti totesi puheessaan, että ilmastomuutoksen torjumisen eteen tehdään edelleen aivan liian vähän, ja aivan liian hitaasti.

– Aina pitää tehdä enemmän, eihän maailma tule koskaan valmiiksi. Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kiteytti hienosti sen, ettei demokratiassa toimita lyöden nyrkkiä pöytään, vaan pitää tehdä kompromisseja. Viime päivien perusteella voidaan todeta, että hallituksessakin on saatu liikkeelle isoja juttuja tällä periaatteella, Kulmuni totesi. FL-LM

Menot