Uutiset

Holtiton pyöräily haittaa keskikaupungilla käveleviä

Keskikaupungin asukasyhdistyksen hallituksen mielestä kaupunki on hoitanut loistavasti katujen puhdistustyön lumien sulamisen jälkeen. Joku ehkä häiriintyi yöllisistä työkoneen äänistä, mutta lopputulos on erittäin mieluinen, pölytön ja lähes roskaton keskusta.

Kauniilla ilmalla jalkakäytävät täyttyvät kävelijöistä. Valitettavasti puhtaille jalkakäytäville on ilmestynyt myös vaarallinen kulkuneuvo, polkupyörä. Moni on nähnyt jo tapauksia, joissa kävelijän hiha on ilmavirrasta heilahtanut, kun polkupyöräilijä ajaa liian läheltä.

Pyöräilijöiden pitäisi tietää, että jalkakäytävällä ajaminen on kiellettyä. Toisaalta kävelijöidenkin pitää tietää, että polkupyörille on joissakin paikoissa liikennemerkein osoitettuja väyliä, joita jalankulkijan pitää kunnioittaa.

Olisi vahinko, jos näin pienessä sovitteluasiassa ajauduttaisiin keskinäiseen herjojen heittelyyn ja tahalliseen häirintään. Valistusta pitäisi tietenkin lisätä. Kun se ei näytä auttavan, poliisin pitäisi käyttää sakotusoikeuttaan lainkuuliaisuuden palauttamiseksi.

Asukasyhdistys on erittäin tyytyväisenä huomannut, että kirkon edessä olevaan toiseen lasiseinäiseen kioskiin on jouluna ja pääsiäisenä sisustettu hieno kuvaelma. Toivomme loistavalle idealle ja taitavalle toteutukselle jatkuvuutta.

Toisaalta olemme kiinnittäneet huomiota, joihinkin kaupunkikuvaa selvästi rumentaviin ikkunoihin. Pahimmasta päästä ovat kirkon takana olevan arvorakennuksen mustalla teipillä umpeen teipatut suuret ikkunat aivan katutasossa. Vähäiselläkin ammattitaidolla tehty kuvaelma ikkunassa ja takana perinteinen ikkunaverho, muuttaisi vaikutelmaa mahtavasti.

Kokemuksemme mukaan julkisivumuutoksiin tarvitaan rakennuslupa. Pitäisikö rakennustarkastuksen tutkia, ovatko nykyiset umpinaiset ikkunat rakennusluvan mukaisia?

Keskustan asukkaita kiinnostaa myös suuret ympäristöä koskevat kuviot. Kaupunki ei ole järjestänyt asukkailletiedotustilaisuutta kaava-asioista vuosiin. Mitä tapahtuu keskustan eteläpuolella? Muuttuuko kävelykadun ympäristö? Minkälaista paikoitustaloa nyt ajetaan keskustan torien alle?

Timo Mattelmäki

arkkitehti

Hämeenlinnan keskikaupungin asukasyhdistyksen pj.

Päivän lehti

5.6.2020