fbpx
Kolumnit Uutiset

Homekoulurakentamisen lisäoppimäärä

Lastentarhanopettajaksi valmistunut tuttavani sai vastikään vuoden pestin päiväkodista. Työtarjous oli kirjaimellisesti henkeäsalpaava, sillä päiväkoti salpasi hänen henkensä.

Perehdytyspäivän ensimmäinen tunti latasi tuttavani keuhkoihin sellaisen määrän itiöitä, että työsopimus piti purkaa välittömästi.

Hän oli kaksi vuotta sitten joutunut sairaalaan homeen aiheuttamien hengitysongelmien vuoksi eikä halunnut kokea vastaavaa uudelleen.

Vaikka työnhaun aloittaminen uudelleen harmittikin tuttuani, hän oli enemmän harmissaan päiväkotilasten puolesta. Lapset eivät voineet purkaa päivähoitosopimustaan ja etsiä homeetonta päiväkotia.

Päivähoidon homealtistuksen jälkeen lapset jatkavat itiöpitoisen ilman hengittämistä tietenkin homekoulussa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta julkisti neljä vuotta sitten tutkimuksen rakennusten kosteus- ja homevaurioista. Tutkimuksen arvioiden perusteella merkittäviä kosteus- ja homevaurioita esiintyy 12–18 prosentissa kouluja ja päiväkoteja.

Tällaisia kouluja ja päiväkoteja käyttää jopa yli 250 000 henkeä. Vaikka luku olisi viime vuosina vähän pienentynytkin, homekouluja on silti liikaa.

Tässä homekoulujen luvatussa maassa homeettoman koulun löytäminen taitaa olla suurempi uutinen kuin homeen löytyminen koulusta.

Suomessa ei kuitenkaan osata kaikkia homerakentamisen kikkoja. Lisäoppia voi lähteä hakemaan Maltalta.

Vietin viime vuonna Maltalla neljä kuukautta. Palasin Suomeen vuotavin silmin ja vahvasti homeelta haiseva rinkka selässä.

20 asteen pakkanen vei onneksi rinkasta isoimmat löyhkät, ja kolminkertainen pyykkäys 60 asteessa kuositti vaatteeni.

Välimeren pienessä saarivaltiossa osataan kaikki kikat, joilla joka rakennus saadaan täyteen itiöitä.

Taloihin kannattaa asentaa korkeintaan ilmastointi, mutta ei mieluusti sitäkään.

Lämmitysjärjestelmä on aivan joutavanpäiväinen keksintö. Kosteannihkeissä rakennuksissa home saa optimaaliset kasvuolosuhteet.

Märkätilat kannattaa vain kaakeloida. Eristykset joutavat unholaan.

Jos seinään ilmestyneet homepilkut näyttävät ikäviltä, ne saa piiloon maalaamalla.

Maltalaiset konsultoivat homerakentajia varmasti mielellään. Vai kannattaisiko Suomessa tehdä päinvastoin kuin Maltalla?

Menot