Uutiset

Homma hanskassa, hanska Hämeenlinnassa

Sauson perinteikkäitä nahkakäsineitä valmistetaan jo kolmannen ja neljännen sukupolven voimin. Vuonna 1929 Liisa Sauson isoisän, Svante Sauson perustama ja sittemmin hänen poikansa Arnon luotsaama yritys lopetettiin vuonna 1989, mutta käsineiden taru ei päättynyt siihen.

-Minä jatkoin tuolloin suvun perinnettä nimellä Liisa Sauso ja veljeni Sakari alkoi teettää käsineitä Unkarissa, hänellä on liiketilat Helsingissä omalla nimellään.

Nyt Liisa Sauso palaa kotikonnuilleen Hämeenlinnaan Vääksyssä ja Kuopiossa vietettyjen vuosien jälkeen.

-Meille tuli ikävä Hämeenlinnaa. Asiaan vaikutti sekin, että veljenpoikani Timo Kurikka lähti toimintaan mukaan. Nahanleikkaustoimintamme on aina ollut Hämeenlinnassa ja nyt hän opettelee sitä myymälänpidon ohella. Oli järkevin ratkaisu siirtää kaikki toiminta saman katon alle. Päätös oli kuitenkin vaikea, sillä Kuopion liikkeellä meni hyvin, Liisa Sauso kertoo.

Vastakunnostettu Fredrika -talo tarjoaa käsineiden tuottamiselle ja myymiselle ihanteellisen miljöön.

-Kun kuulin, että Wetterhoffilla on liiketiloja vapaana, tajusin heti, että siinähän on meille paikka. Kuopion vähittäisliikkeessämme sain jo toteuttaa itseäni, mutta sitä ennen tein käsineitä tukuittain. Silloin valmistin yhtä mallia asiakkaalle satoja ja satoja pareja, eikä se ole aidosta käsityöläisestä kovin mielekästä.


Käsineyrittäjä ei vietä syyslomaa

Liikkeen uudet tilat avataan Fredrika -taloon elokuun ensimmäinen päivä ja siitä lähtien Sauso aikoo antaa itselleen täysin vapaat kädet. Vaikka liiketila on Kuopion myymälää pienempi, laajenee tuotevalikoima entisestään.

-Teen kaikkea mitä mieleen juolahtaa ja asiakkaat tajuavat pyytää. Myyntiin tulee myös kotimaisia laukkuja, koruja ja lompakoita: sellaisia oheistuotteita, jotka liittyvät alaan ja joita ei muualta saa. Tärkeintä on, ettei aika pääse käymään pitkäksi, Sauso naurahtaa.

Yrittäjän arki on kiireistä. Syksystä alkukevääseen työpäivät kestävät kellon ympäri, loppukeväästä ja kesällä on mahdollista tehdä normaalimittaisia päiviä ja ehkä vähän lomaillakin.

-Syksy ja joulu ovat kovimmat sesongit. Maaliskuussa myynti vähenee. Jos kesällä haluaa tehdä kauppaa, on mentävä Helsingin kauppatorille tai muualle, missä turistit liikkuvat, sillä suomalainen ei käsineitä osta kesällä.


Pehmeä paketti

Liisa Sauso suunnittelee ja valmistaa nahkakäsineet alusta asti itse ja tekee niitä myös mittatilaustyönä. Yhden parin valmistamiseen häneltä kuluu noin kaksi tuntia.

-Tiukan paikan tullen voin luvata asiakkaalle käsineet jo samana päivänä, mutta sesonkiaikoina saattaa mittatilaustöihuin mennä kaksikin viikkoa.

Mikäli asiakas ei pääse itse myymälään paikalle, onnistuu mittatilaustyön teko myös postin välityksellä.

-Asiakas piirtää kämmenensä ääriviivat paperille, sormet hiukan harallaan ja lähettää kuvan meille kirjeitse, sillä tietokoneen ruutu vääristää mittasuhteita. Sitten tiedustelen minkä mallin, värin ja vuorikankaan hän haluaa. Valmiit käsineet hän saa postissa. Palvelu toimii hyvin ja ihmiset ovat olleet tyytyväisiä, Sauso myhäilee.

Liisa Sauso -brändille on ominaista, että tuote on niin kotimainen kuin mahdollista.

-Osaaminen on suomalaista ja materiaalissakin suosimme kotimaista hirveä ja poroa. Käsineitä tehdään kuitenkin eniten lammasnapasta, joka tulee Etiopiasta. Sääntönä on kuitenkin, että kaikki se mitä kotimaasta vain saadaan, käytetään hyväksi. Haluamme seisoa avainlippu -merkkimme takana viimeiseen asti, Sauso kertoo.