fbpx
Uutiset

Homssun ja tavismiehen taistelut

Jälleen yhden hömppätutkimuksen mukaan Markku “Uusis” Uusipaavalniemi on suomalaismiesten esikuva pukeutumisessa. Jaahas. Tavallisen näköinen mies, joka pukeutuu aivan tavallisesti, on suomalaisen miehen idoli arkipukeutumisessa.

Mikä siinä on, että pitää tylsän tavallisistakin asioista vääntää mukamas uutiskynnyksen ylittävää tietoa? Mikä mies tämä Uusipaavalniemi on osoittamaan, miten suomalainen mies pukeutuu. Eikö riitä, että vilkaisee naapurin Erkkiä ja saa tietää mikä viikon trendipaita on?

En suinkaan halua aliarvioida Markku Uusipaavalniemeä. Hänen joukkueensa onnistuminen olympialaisissa oli huikea saavutus ja blaa blaa blaa, mutta eikö tavallisen miehen ihannointi mene jo vähän liian pitkälle.

Tavismiehestä ollaan tekemässä julkkismogulia Suomen tähtitaivaalle, joka muuten on suhteellisen säälittävä jo ennestään.

Kuka suomalaisista naisista olisi pukeutumisen suunnannäyttäjä?

Asiahan on niin, että ainoat kuvat joita naisista mediassa näkee, ovat jakkupuvullisia tai Marimekko-ostosten jälkeisiä otoksia. On täysi mahdottomuus, että nainen, ja siis erityisesti julkisuuden henkilö, esiintyisi mediassa TAVALLISISSA vaatteissa.

Jos nyt sattuisi ihme tapahtumaan, ja joku halpahallin pöksyissä ja paidassa mediaan tupsahtaisi, niin katastrofihan siitä seuraisi. Tätä ihmistä kutsuttaisiin vähintään seuraavat kymmenen vuotta “siksi hassuksi homssuksi, joka ei välitä pukeutumisen päälle.” Pukeutumisryhdistäytymisen jälkeenkin vielä seuraavat kaksikymmentä vuotta muisteltaisiin, miten tämä ihminen joskus vuosia sitten haki pukeutumistyyliään.

Tutkimuksen muutkin tulokset olivat sangen mielenkiintoisia. 5 % vastanneista väitti kansamme viehättävimmän uroksen Uuno Turhapuron edustavan suomalaista miestä melkein ehjällä verkkopaidallaan ja lötköttihousuillaan. Siitä viisi prosenttia paremmaksi veikattiin melkein raivoraitis mäkikotkamme Matti Nykänen.

Yllättävää kyllä, Sauli Niinistö valtasi paikan tilastoissa heti Matin jälkeen. Ajatella, että virkamiespuvusta rentun vaatteisiin on vain viiden prosenttiyksikön matka.

Hömppätutkimus tai ei, valitettavan totta se kuitenkin on. Kesäkaduilla joutuu liian usein ummistamaan silmänsä, kun Turhapuron näköinen kesäkolli kävelee vastaan. Siinä missä naisen odotetaan kulkevan pikku pikku bikineissä, Turhapuron sukulaissielut saavat kernaasti paistatella roskalavalta dyykatuissa garderoobeissaan.

Pakko myöntää, että tutkimustuloksista huolimatta Turhapuro peittoaa Niinistön 10-0. Niinistö ei suinkaan edusta suomalaisen miehen pukeutumista. Hän edustaa mielikuvaa siitä miestyypistä, josta miehet uskovat naisten pitävän.

Uusis voitti tutkimuksen vain sen takia, että hän sijoittuu mukavasti lökäpöksyjen ja smokkien välimaastoon.

Elina Ketola

toimitus@hameensanomat.fi

Menot