Uutiset

Hongisto houkuttelee sijainnillaan

Hongiston alueelle Vanajan kirkon ja Harvialantien väliin alkaa tänä vuonna nousta uusia asuintaloja. Yksi alueen merkittävistä rakentajista on Sievitalo Oy, jonka aikomuksena on rakentaa Hongistoon vähintään 11 omakotitaloa sekä noin 40 rivitalohuoneistoa kahdessa eri asuntoyhtiössä.

Omakotitaloja varten Sievitalo on varannut tontit, jotka ovat nyt ennakkomarkkinoinnissa. Toimitusjohtaja Jaakko Tokola kuvailee yrityksen tarjoavan perinteisen rakentamisen sijaan mahdollisuutta hankkia tontti ja muuttovalmis talo valmiina kokonaisuutena.

– Hongistossa tehdään nyt kunnallistekniikkaa, ja tontit ovat elokuuhun mennessä rakentamiskunnossa. Tontin voi joko ostaa tai vuokrata.

Luonnonkaunis alue

Sievitalon pääkonttori sijaitsee Kokkolassa. Hongiston projektiin he lähtivät mukaan, kun alueen kaavoituksesta huolehtinut Optimia Oy otti yhteyttä. Optimia on alueen omistaja, joka vuokraa tai myy kaikki alueella olevat tontit.

-Neuvotteluiden lopputuloksena teimme viime vuoden lopussa varaussopimuksen tonteista. Olemme tutustuneet Hongistoon ulkopuolisten silmin. Se on luonnonkaunis alue keskustan tuntumassa hyvien kulkuyhteyksien päässä. Suomessa arvostetaan luonnonläheisyyttä, ja Hongisto onkin ihanteellinen paikka kaupunkiasumiseen.

Sievitalo on suunnitellut 12 Hongiston rakentamistapaohjeisiin sopivaa talomallia, joiden koot vaihtelevat 90:stä 180 neliömetriin.

-Talot rakennetaan paikan päällä niin sanotusta pitkästä tavarasta. Käytämme pre cut -menetelmää, eli puutavara on määrämittaan sahattua, Tokola sanoo.

Vaikka mallit on valmiiksi suunniteltu, asiakkaat pääsevät vaikuttamaan lähes kaikkeen siihen, mitä ulkoseinien sisäpuolelta löytyy. Huonejärjestystä voidaan esimerkiksi muuttaa, ja pintamateriaaleissa sekä lämmitysjärjestelmissä on useita vaihtoehtoja.

-Muutokset täytyy aina hyväksyttää kaupungilla, valmiille malleille se työ on jo tehty. Julkisivujen osalta mennään rakentamistapaohjeiden mukaan, mutta sisärakentamisessa voidaan tutkia eri vaihtoehtoja asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Palveluun perustuvat rivitalot

Rivitalorakentamisen osalta Tokola kuvailee Sievitaloa edelläkävijäksi Suomessa. Se rakentaa palveluun perustuvia asuntoyhtiöitä, joita on tulossa myös Hongistoon.

-Tarkoitus on aloittaa syksyllä kahden asuntoyhtiön rakentaminen. Jokaisessa asunnossa on oma piha, mutta nurmenleikkuu kuuluu yhtiövastikkeeseen samoin kuin talotekniikan huoltopalvelut sekä talon turva- ja vartiointipalvelut. Työn puolesta asuminen on verrattavissa kerrostaloon.

Palveluista huolimatta yhtiövastike ei Tokolan mukaan nouse yhtään sen suuremmaksi kuin se olisi kerrostalossa.

– Oikein suunniteltuna palvelut eivät vaikuta yhtiövastikkeeseen. Me kilpailutamme ne ja huolehdimme muutenkin hallinnon järjestämisestä. Monet rakennuttajat eivät niin tee. Kokkolan seudulla meillä on parisenkymmentä palveluun perustuvaa rivitaloa, joista kokemukset ovat erittäin hyviä.

Sievitalon Hongistoon suunnittelemat omakotitalot ovat olleet ennakkomarkkinoinnissa pari viikkoa, ja kiinnostusta on Tokolan iloksi ollut mukavasti. Rivitalojen markkinointi ja myynti alkaa toukokuun aikana, mutta niistäkin voi jo nyt kysellä lisätietoa. Yhteystiedot ja muuta faktaa löytyy osoitteesta .

Hongiston historiaa

Hongistoon perustettiin vuonna 1943 Yhteissisu Oy:n autotehdas, kun kuljetusmäärät sodan tiimellyksessä kasvoivat ja kuorma-autoista oli pulaa. Teollisuus- ja asuntoalueen suunnittelusta vastasi Alvar Aallon arkkitehtitoimisto. Aalto teki asuntoalueelle vaihtoehtoisia suunnitelmia, mutta yksikään niistä ei sellaisenaan toteutunut.

Vuosina 1945-46 Hongistoon rakennettiin kolme suurehkoa puista rivitaloa, kahdeksan pienempää puista tyyppiasuinrakennusta ja johtajan asuintalo, joista rivitalot ja johtajan asunto ovat Aallon suunnittelemia. 1950-60-luvulla alueelle rakennettiin vielä kolmikerroksinen rapattu kerrostalo.

Lähde: L. Putkonen, 2001. Rakennushistoria.

(kuvateksti hongisto pääkuva) Hongistossa tehdään parhaillaan kunnallistekniikkaa ja rakentamaan päästään elokuuhun mennessä.

(kuvateksti hongisto talomallit) Sievitalo on suunnitellut 12 Hongistoon sopivaa talomallia, joista esimerkkejä ovat Kultakoivu 145 ja Kirsikka 100.

Menot