fbpx
Uutiset

Hongkongin johtaja voi lakiuudistuksen myötä määrätä ihmisiä manner-Kiinaan tuomittavaksi

Hongkongissa on käytössä manner-Kiinasta erillinen, joskin Kiinan perustuslakiin nojaava oikeuslaitos. Lakiuudistuksen pelätään olevan keino toisinajattelijoiden hiljentämiseksi.
Nainen otti selfien Hongkongin Victoria Peak -mäellä huhtikuun alussa. Erityishallintoalueella valmistellaan kiisteltyä luovutuslakia. Kuva: JEROME FAVRE
Nainen otti selfien Hongkongin Victoria Peak -mäellä huhtikuun alussa. Erityishallintoalueella valmistellaan kiisteltyä luovutuslakia. Kuva: JEROME FAVRE

Hongkongissa erityishallintoalueen johto on muuttamassa rikoksista epäillyn henkilön toiselle alueelle luovuttamiseen liittyviä lakeja. Vastaisuudessa Hongkongista voidaan lähettää rikoksesta epäilty tai etsintäkuulutettu henkilö manner-Kiinaan oikeudenkäyntiä varten.

Lakiuudistuksen kriitikoiden mukaan uudistus nakertaa kaupungin lakisuojaa.

Tuhannet marssivat Hongkongin kaduilla viikonloppuna protestina lakiuudistukselle. Mukana oli paitsi asiasta huolestuneita ihmisoikeusaktiiveja myös kansainvälisen bisneseliitin jäseniä ja jopa mannerhallinnon kannattajia.

Mielenilmausten järjestäjien mukaan 12 000 osallistui lakiuudistuksen vastaisiin marsseihin. Paikallisen poliisin laskujen mukaan heitä oli reilu 5 000.

Oikeusjärjestelmät hyvin erilaiset

Hallintojohtaja Carrie Lamin mukaan lakiin ei ole tarkoitus tehdä muutoksia ennen kuin se esitellään kaupungin parlamentille.

Lamin hallinto muokkasi lakialoitetta viime viikolla siihen kohdistuneen kritiikin takia. Lakialoitteesta poistettiin yhdeksän talousrikoksiin liittyvää kohtaa, kuten vero- ja arvopaperirikokset sekä tietokoneiden laiton käyttö.

Tämä ei ole Hongkongin asianajajaliiton mukaan riittävää, sillä niillä ei ratkaistu lakiuudistuksen perimmäistä ongelmaa – eli sitä, että erityishallintoalueen ja manner-Kiinan oikeusjärjestelmät poikkeavat toisistaan “perustavanlaatuisesti”, kertoo hongkongilainen sanomalehti South China Morning Post.

Esimerkiksi manner-Kiinassa kuolemantuomio on käytössä, Hongkongissa ei.

Lehti haastatteli myös viikonlopun mielenilmauksiin osallistuneita. Osa pelkää, että lakiuudistusta käytetään kriittisten äänien vaimentamiseen ja pelotteluun.

Asianajajaliitto on kutsunut lakiuudistusta “askeleeksi taaksepäin”.

Näivettyvätkö erityisvapaudet?

Pieni joukko hallinnon lakiuudistusta tukevia ryhmittymiä kohtasi asiaa vastustavia tahoja lainsäädäntökomission edustalla viikonloppuna, mutta tilanne ratkesi ilman suurempia yhteenottoja.

Lakiuudistuksen vastustajat pelkäävät lakisuojan näivettymisen ohella sitä, että jatkossa erityishallintoalueelle annetut erityisvapaudet kaventuvat.

Hongkong siirtyi Kiinalle Britannialta vuonna 1997. Kiina lupasi tuolloin, että Hongkong saa säilyttää oman erityisasemansa 50 vuotta. Järjestelylle annettiin nimi ”Yksi maa, kaksi systeemiä”.

Hongkong sai siirtymän myötä pitää kapitalistisen järjestelmänsä. Hongkongissa on, päinvastoin kuin suuressa emämaassa, sanan- ja yhdistymisvapaus, riippumaton oikeuslaitos ja osittain vapaat vaalit.

Keskiviikkona lainsäädäntökomissiolle ehdotettu lakiuudistus antaisi kaupungin hallintojohtajalle oikeudet määrätä etsintäkuulutettuja ja rikoksentekijöitä emämaahan, Macaoon, Taiwaniin ja muihin maihin, joiden kanssa Hongkong ei tällä hetkellä ole solminut luovutussopimuksia.

Erityishallintoalue

Hongkong ei ole itsenäinen valtio vaan Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue.

Se nauttii laajaa autonomiaa, poikkeuksena ulkopolitiikka ja maanpuolustus.

Hongkongissa on käytössä niin kutsuttu peruslaki, joka suojaa erivapauksia. Yli puolet sen luoneesta komissiosta oli mannerkiinalaisia ja Kiinan kansankongressi voi myös halutessaan tulkita peruslakia linjassa Kiinan perustuslakiin.

Menot