fbpx
Uutiset

Hongkongin levottomuuksissa kuoli opiskelija – kuolemantapauksen pelätään lisäävän levottomuuksia

Opiskelijat uhmaavat naamioitumiskieltoa Hongkongin mielenosoituksissa. Lisää mielenosoituksia on suunnitteilla viikonlopulle. Kuva: JEROME FAVRE
Opiskelijat uhmaavat naamioitumiskieltoa Hongkongin mielenosoituksissa. Lisää mielenosoituksia on suunnitteilla viikonlopulle. Kuva: JEROME FAVRE

Viikonloppuna Hongkongin mielenosoituksien yhteydessä loukkaantunut opiskelija on kuollut vammoihinsa sairaalassa perjantaina.

Loukkaantumiseen johtaneet olosuhteet ovat epäselviä. Viranomaisten mukaan 22-vuotiaan Chow Tsz-lokin uskotaan pudonneen maanantain vastaisena yönä parkkitalon kolmannesta kerroksesta toiseen kerrokseen, kun poliisi hajotti mielenosoitusta.

Kuolemantapauksen odotetaan johtavan uusiin mielenosoituksiin ja ruokkivaan poliisin vastaista vihaa. Jo nyt mielenosoittajat vaativat riippumatonta selvitystä poliisin voimankäytöstä.

Mielenosoitukset johtivat kuolemantapaukseen myös kesäkuussa. Tuollon 35-vuotias mies putosi rakennustelineeltä ollessaan ripustaessaan luovutuslakia vastustavaa banderollia. Lisäksi useat nuoret ovat tehneet itsemurhan viime kuukausien aikana ja heidän jäähyväisviesteissään on ollut viittauksia mielenosoituksiin.

Kuollut Chow oli aktiivinen verkkopallon ja koripallon pelaaja, joka opiskeli tietotekniikkaa. Hän menehtyi yliopistonsa valmistumispäivänä.

Sadat opiskelijat viettivät kampuksella hiljaisen hetken valmistumisensa jälkeen. Osa itki. Myöhemmin he nousivat lavalle, jossa valmistujaisjuhlallisuudet pidettiin, huusivat demokratia-aktivistien iskulauseita sekä spreijasivat Chowin nimeä ja ripustivat hänen valokuviaan seinille.

Perjantai-illalle on suunnitteilla muistotilaisuus pysäköintitaloon, jossa Chow putosi. Hongkongin hallitus on esittänyt surunvalittelunsa ja sanonut, että kuolemantapaus tutkitaan perusteellisesti.

Perjantaina noin 1 000 ihmistä osoitti mieltään poliisiväkivaltaa vastaan. Monella oli mukanaan valkoisia kukkia Chown muistolle.

Lisäksi lukiolaiset suunnittelevat mielenosoitusta Hongkongin itäosissa ja sunnuntaille on suunnitteilla mielenosoituksia merkittävimmissä ostoskeskuksissa.

Ostoskeskusmielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi viime viikonloppuna. Poliisin ja mielenosoittajien yhteydenotoissa puukotettiin yhtä ihmistä. Puukottaja puri myös palan irti paikallispoliitikon korvasta.

Menot