fbpx
Uutiset

Hongkongissa osoitetaan tällä viikolla mieltä lounasaikaan – Osa mainosväestä jäi pois töistä ja suunnittelee demokratialiikkeen mainoksia

Keltaisesta on tullut mielenosoittajien väri Hongkongissa. Monet demokratialiikettä tulevat mainostoimistotyöntekijät suunnittelevat liikkeelle materiaalia vapaa-ajallaan. Kuva: JEROME FAVRE
Keltaisesta on tullut mielenosoittajien väri Hongkongissa. Monet demokratialiikettä tulevat mainostoimistotyöntekijät suunnittelevat liikkeelle materiaalia vapaa-ajallaan. Kuva: JEROME FAVRE

Sadat hongkongilaiset toimistotyöntekijät aloittivat maanantaina uusien mielenosoitusten sarjan.

Työntekijät marssivat lounasaikaan kahdeksi tunniksi ulos työpaikoiltaan osoittamaan mieltään reilun viikon takaiset aluevaalit voittaneen demokratialiikkeen puolesta.

Maanantain protesti kesti kaksi tuntia, minkä jälkeen osa mielenosoittajista palasi työpaikoilleen. Osa puolestaan ilmoitti olevansa koko viikon lakossa.

Protestien järjestäjät ovat pyytäneet lounaslakkojen jatkamista koko viikon. Maanantain mielenosoituksien kohderyhmänä olivat mainostoimistotyöntekijät, joiden toivotaan tuovan näkyvyyttä liikkeelle.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema 24-vuotias Fred kertoi, että hän on kollegoidensa kanssa tehnyt vapaa-ajallaan materiaalia demokratialiikkeelle.

– Mainosnäkökulmasta voimme auttaa edistämään brändejä, jotka puhuvat Hongkongin puolesta, hän sanoi.

Toinen mielenosoittaja, 28-vuotias Ryan sanoi, että mainostoimisto, jossa hän työskentelee, sulki ovensa koko viikoksi tukeakseen mielenosoittajia. Yritys myös toivoo, että muut toimisivat samoin.

– Yritämme olla ensimmäinen toimiala, joka nousee esiin ja lopettaa työt viideksi päiväksi. Lopetamme työt vain yrityksille, mutta mainososaaminen jatkaa demokratialiikkeen mainostamista julisteita ja esitteitä suunnitellen, hän sanoo.

Sunnuntaina pidätettiin 58 mielenosoittajaa

Poliisi antoi mielenosoittajien marssia rauhassa maanantaina toisin kuin viikonloppuna. Sunnuntaina viranomaiset käyttivät kyynelkaasua tuhansien ihmisten mielenosoittajajoukon hajottamiseen. Mielenosoittajien kulkue marssi myös Yhdysvaltojen Hongkongin konsulaatin eteen kiittämään Yhdysvaltojen tuesta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump allekirjoitti viime viikolla lait, jotka estävät voimankäyttövälineiden viemistä Hongkongiin ja johtavat siihen, että Hongkongin erityisasemaa Yhdysvaltojen kauppakumppanin arvioidaan vuosittain.

Osa sunnuntaina mieltä osoittaneista huusi myös vallankumousta ja Hongkongin vapauttamista vaativia iskulauseita.

Viikonlopun aikana pidätettiin 58 ihmistä, jotka poliisin mukaan heittivät heitä kivillä ja lasipulloilla sekä kieltäytyivät noudattamasta ohjeita. Yhteensä kesäkuussa alkaneiden mielenosoitusten aikana on pidätetty jo lähes 6 000 ihmistä.

Menot