fbpx
Uutiset

Hovioikeus aloittaa irakilaiskaksosten joukkomurha- ja sotarikosjutun käsittelyn

Turun hovioikeus aloittaa tänään irakilaiskaksosten terrorismirikosjutun pääkäsittelyn. Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi viime vuoden toukokuussa syytteet, joiden mukaan irakilaiskaksoset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja valtionsyyttäjä Tom Laitinen vaativat miehille elinkautista ensisijaisesti muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta.

Kumpikin syytetyistä kiistää osallisuutensa joukkomurhaan ja vaatii oikeutta hylkäämään syyttäjien valituksen.

Syyttäjät vaativat, että hovioikeuden jäsenet matkustaisivat Irakiin kuulemaan todistajia henkilökohtaisesti.

– Koska Irakin viranomaiset eivät salli, että todistajat matkustavat Suomeen kuultaviksi, hovioikeuden jäsenten on siirryttävä Irakiin kuulemaan heitä. Jäsenten on oltava valmiita ja halukkaita matkustamaan Irakiin, syyttäjien valituksessa sanotaan.

Hovioikeus kuitenkin päätti kesällä valmisteluistunnossa, että oikeus ei tule matkustamaan Irakiin.Käräjäoikeudessa ongelmana anonyymi todistelu


Syyttäjien mukaan Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015 tulleet kaksoset osallistuivat joukkomurhaan Isisin taistelijoina yhdessä ja yhteisymmärryksessä toistensa ja muiden Isisin taistelijoiden kanssa.

Käräjäoikeuden mukaan jutussa kuitenkin jäi varteenotettava epäily siitä, olivatko kaksoset syyllistyneet rikoksiin. Näyttö jätti oikeuden mukaan avoimeksi sen vaihtoehdon, että kaksoset eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään.

Käräjäoikeus piti muun muassa ongelmana sitä, että osaa todistajista kuultiin anonyymisti Irakista videoyhteydellä. Oikeus katsoi, että tuomio ei voi perustua liian vahvasti anonyymille todistelulle.

Käräjäoikeuskäsittelyn aikaan syyttäjä Laitinen ja puolustusasianajaja Kaarle Gummerus matkustivat Irakiin todistajien kuulemiseksi. Gummerus kertoo, että hovioikeudessakin heillä täytyy olla matkustamiseen valmius.

Asiasanat

Menot