fbpx
Uutiset

Hovioikeus aloittaa tänään poliisipomojen virkarikossyytteiden pääkäsittelyn – Maratonjutulle varattu hovissa 42 käsittelypäivää

Syyttäjä vaatii kahdeksalle entiselle ja nykyiselle poliisille neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tietolähdetoimintaan liittyvistä laiminlyönneistä. Kaikki syytetyt kiistävät rikokset.
Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot helmikuun alussa menossa virkarikosjutun valmisteluistuntoon Helsingin hovioikeudessa. Kuva: Kimmo Penttinen
Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot helmikuun alussa menossa virkarikosjutun valmisteluistuntoon Helsingin hovioikeudessa. Kuva: Kimmo Penttinen

Poliisijohdon virkarikossyytteiden pääkäsittely alkaa tänään Helsingin hovioikeudessa. Jutun pääkäsittely kestää kesäkuun puoleenväliin saakka.

Syyttäjä vaatii neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaria sakkoja peräti kahdeksalle poliisimiehelle, eli käytännössä koko Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnasta vastanneelle komentoketjulle. Syytteessä on nykyisiä ja entisiä poliiseja.

Kaikki syytetyt kiistävät rikokset.

Hovioikeus on varannut jutun käsittelylle yhteensä 42 käsittelypäivää, joista 7 on varapäiviä. Käräjäoikeudessa vyyhdin käsittely kesti 60 päivää.

Hovikäsittely alkaa perjantaina syyttäjän asiaesittelyllä ja vaatimuksilla sekä epäiltyjen vastauksilla.

Maaliskuun aikana hovioikeus käy läpi syyttäjän asiaesittelyn lisäksi syytettyjen asiaesittelyjä. Lisäksi maaliskuun aikana hovioikeus kahlaa läpi jutun kirjallisia todisteita.

Syytettyjen kuulemisen oikeus aloittaa vasta huhtikuussa. Tämän jälkeen vuorossa ovat juttuvyyhdin todistajat ja loppulausunnot.

Pääkäsittelyn jälkeen hovioikeus pohtii tuomiota, jonka se tulee antamaan aikaisintaan ensi syksynä.

Vuosien takaisia rikoksia

Poikkeuksellinenrikosjuttu liittyy Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huumerikoksiin, joista tämä on saanut maksimituomion käräjäoikeudessa.

Syyttäjä epäilee virkavelvollisuuden rikkomisesta muun muassa ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateroa, KRP:n päällikkö Robin Lardotia, Helsingin poliisilaitoksen entistä päällikköä Jukka Riikosta ja nykyistä päällikköä Lasse Aapiota.

Virkarikoksista epäiltyjen joukossa on myös alemmissa virkatehtävissä työskenteleviä poliisimiehiä.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki poliisijohtoa koskevat virkarikossyytteet viime kesäkuussa. Syyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka myönsi jatkokäsittelyluvan syyskuussa.

Jatkokäsittely vaatii hovioikeuden lupaa, jos käsiteltävien rikosten maksimituomio on lievempi kuin kahdeksan kuukautta vankeutta.

Alun perin poliisijohtoa koskevassa virkarikostutkinnassa oli epäiltyinä yhdeksän virkamiestä, mutta yhden kohdalla juttu ehti vanhentua ennen syytteen nostamista.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosille 2008–2013.

Mahdollistivat Aarnion toiminnan?

Syyttäjä uskoo, että Aarnio sotki tarkoituksellisesti tietolähderekisteriä salatakseen hämäräpuuhiaan poliisin sisällä. Syyttäjän mukaan loput syytetyt tiesivät ongelmista, mutta katsoivat niitä läpi sormien mahdollistaen näin Aarnion rikollisen toiminnan.

Tietolähderekisteri on poliisin salainen työkalu. Sääntöjen mukaan poliisin on kirjattava tietolähteensä ja kaikki näiden kanssa tehty yhteistyö, kuten tapaamiset, keskustelut ja palkkiot rekisteriin. Vain tällä tavoin toimintaa on mahdollista valvoa.

Tietolähdetoiminta tarkoittaa poliisin ja rikollismaailman vinkkimiesten välistä salaista yhteistyötä, jossa poliisi saa tietoa esimerkiksi rikoksista. Valvomattoman toiminnan riskinä on esimerkiksi poliisimiesten ja rikollisten liiallinen lähentyminen.

Osa virkarikoksista epäillyistä poliiseista toimii nykyään muissa tehtävissä kuin epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan. Paatero ja Riikonen ovat eläkkeellä.

Apulaispoliisipäällikön tehtävästä Helsingin poliisin johtoon noussut Lasse Aapio ja KRP:n päällikkö Robin Lardot olivat vuoden verran virastaan pidätettyjä. He palasivat töihin, kun käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

Menot