fbpx
Uutiset

Hovioikeus: Helsingin Sanomien toimittajan kotiin joulukuussa tehty kotietsintä ja takavarikot laillisia

Keskusrikospoliisin Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tekemälle kotietsinnälle ja takavarikoille oli lainmukaiset edellytykset, Helsingin hovioikeus päätti tänään. Oikeus katsoi, että takavarikot voidaan pitää edelleen voimassa.

Myös käräjäoikeus katsoi aiemmin, että etsintä oli laillinen ja poliisi saa tutkia takavarikoidut laitteet.

KRP teki niin sanotun erityisen kotietsinnän toimittajan kotiin joulukuussa sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kirjoittanut Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta.

Kotietsintää laittomana pitänyt toimittaja vaati oikeudessa, että takavarikot todetaan rauenneiksi ja tavarat palautetaan. Hänen mukaansa poliisin toimet ovat puuttumista toimittajan lähdesuojaan.

Osa artikkelin tiedoista perustui Puolustusvoimien salaisiksi leimattuihin asiakirjoihin, ja uutisointia alettiin tutkia epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Samalla aloitettiin tutkinta koskien sitä, miten tiedot ovat päätyneet lehdelle. Mahdollista tietovuotoa tutkitaan nimikkeellä virkasalaisuuden rikkominen. Poliisi ei viime aikoina ole ottanut kantaa siihen, onko epäillyn tietovuotajan jäljille päästy tai montako epäiltyä jutussa on.“Muistitikulta löytynyt tiedosto ei osoita lähdettä”Helsingin hovioikeus päätti myös, että poliisi saa hyödyntää toimittajalta takavarikoidusta muistitikusta löytynyttä tiedostoa. Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Markku Ranta-aho kertoi STT:lle aiemmin tällä viikolla, että ei vielä tiedä mitä tiedosto sisältää.

– Me tiedämme tiedoston otsikon, emme tiedä tiedoston sisältöä. Etsintävaltuutettu ilmoitti, että pitää hakea lupa tiedoston käyttöön.

Etsintävaltuutettu on tässä tapauksessa poliisin määräämä asianajaja, jonka tehtävä on vahtia ettei lähdesuojaa rikota.

Ennen kuin oikeus teki päätöksen, se tutustui tiedoston sisältöön.

– Hovioikeus tiedostoon tutustuttuaan katsoi, ettei se osoittanut lähdettä, hovioikeus kertoo tiedotteessaan.

Oikeuden mukaan aineisto voitiin siksi takavarikoida ja jäljentää.

Varsinainen tutkinta, jota kotietsinnät ja takavarikot koskevat, liittyy Helsingin Sanomien uutiseen ja siihen, miten lehti sai haltuunsa Puolustusvoimien salaiseksi leimattuja asiakirjoja. Näin ollen poliisi epäilee, että tiedostossa olisi jotakin, joka voisi edistää tutkintaa.

– Sanotaan, että kyllä sen täytyy liittyä tutkittavaan asiaan, koska muutenhan sillä ei ole mitään relevanssia meille, Ranta-aho sanoo.Tietokoneen vasarointi toi perusteenPoliisi sai hovioikeuden mukaan perusteen pakkokeinoille toimittajan oman toiminnan vuoksi.

– Ottaen huomioon, että (toimittaja) oli ollut toinen artikkelin kirjoittajista ja hän itse oli ilmoittanut hätäkeskukselle pyrkineensä tuhoamaan tietokoneensa juuri kyseisen asian johdosta, tutkinnanjohtajalla on ollut syytä olettaa, että (toimittajan) tietokonetta tai sen sisältämiä tietoja voidaan käyttää todisteena rikosasiassa, sanotaan hovioikeuden perusteluissa.

Toimittaja oli vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Hän kertoi puhelussa olevansa toinen Viestikoekeskus-uutisen tekijöistä. Paikalle tuli pelastuslaitoksen mukana poliisipartio, joka kertoi tietonsa KRP:lle. KRP:n tutkinnanjohtaja antoi määräyksen rikotun tietokoneen takavarikoimisesta ja sen jälkeen määräyksen toimittajan kotiin kohdistuneesta erityisestä kotietsinnästä. Toimittajalta otettiin takavarikkoon muun muassa erilaisia laitteita ja tallennusalustoja.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää. Tällainen etsintä tehdään, jos etsittävässä paikassa voi olla takavarikkokiellon alaista materiaalia. Tällaista on muun muassa toimittajan lähdesuojan alainen materiaali.

Helsingin Sanomat kuuluu Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja.


Asiasanat

Menot