Uutiset

Hovioikeus hylkäsi irakilaiskaksosten syytteet terrorismi- ja sotarikoksista

Irakilaiset veljekset olivat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015. Käräjäoikeus hylkäsi terrorismi- ja sotarikossyytteet keväällä 2017, ja hovioikeus päätyi samaan ratkaisuun.
Irakilaiskaksoset Turun hovioikeudessa vuoden 2018 syyskuussa, ennen kuin oikeus päätti siirtää käsittelyä todistajien tavoittamiseksi. Käsittely jatkui syksyllä 2019. Kuva: Jane Iltanen
Irakilaiskaksoset Turun hovioikeudessa vuoden 2018 syyskuussa, ennen kuin oikeus päätti siirtää käsittelyä todistajien tavoittamiseksi. Käsittely jatkui syksyllä 2019. Kuva: Jane Iltanen

Turun hovioikeus hylkäsi perjantaina kaikki terrorismi- ja sotarikoksista syytettyjen irakilaiskaksosten syytteet. Aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeus vapautti kaksoset syytteistä toukokuussa 2017.

Syyttäjä uskoi, että identtiset kaksosveljekset olisivat osallistuneet Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014. Tuolloin Isis teloitti ainakin tuhat aseetonta vankia.

Hovioikeus päätyi siihen, ettei syytteiden tueksi esitetty näyttö riitä osoittamaan vastaajien syyllistyneen tekoihin. Hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet yksimielisesti.

Vuonna 2017 Pirkanmaan käräjäoikeus piti esitetyn näytön valossa mahdollisena, etteivät kaksoset liity joukkomurhan tapahtumiin ollenkaan.

Syyttäjä vaati veljeksille rangaistuksia muun muassa yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja sotarikoksesta.

Todistajien tunnistukset epävarmoja

Molemmat vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä syytteissä esitettyihin tekoihin ja kertoneet olleensa joukkomurhan tapahtuma-ajankohtana muualla kuin Tikritissä.

Turun hovioikeus kiinnitti keskeisesti huomiota anonyymien todistajien tekemiin tunnistuksiin liittyviin epävarmuustekijöihin.

Erään todistajan mukaan joukkomurhaan liittyvällä Isisin propagandavideolla esiintyvä barettipäinen mies, jonka on väitetty olevan toinen vastaajista, on kuollut jo vuonna 2014 tai 2015.

Toinen vastaaja on esittänyt näyttönä muutamia päiviä ennen joukkomurhaa kuvattuja videotallenteita, joissa hän esiintyy. Videotallenteista on havaittavissa, että hänellä oli ollut kuvaushetkellä huomattavasti lyhyempi tukka ja parta kuin nimettömien todistajien kuvailemilla henkilöillä.

Vastaanottokeskuksen asukkaat tunnistivat Isis-videolta

Vuonna 1992 syntyneet kaksoset olivat tulleet turvapaikanhakijoina Suomeen vuoden 2015 syyskuussa.

Poliisi otti veljekset kiinni vastaanottokeskuksesta sen jälkeen, kun keskuksen muut asukkaat uskoivat tunnistaneensa veljekset terroristijärjestö Isisin teloitusvideolta. Kaksoset ovat kiistäneet esiintyneensä videolla.

Irak pyysi alun perin Suomea luovuttamaan kaksosveljekset takaisin kotimaahansa. Suomi ei kuitenkaan voi luovuttaa ihmisiä maihin, joissa näitä uhkaa kuolemantuomio.

Irakilaiskaksosten terrorismijutun käsittely alkoi Turun hovioikeudessa syksyllä 2018, mutta tuolloin yritys kaatui puolustuksen Irakissa asuvien todistajien kuulemiseen. Käsittely jatkui syksyllä 2019, ja todisteita jouduttiin hakemaan Irakista asti.

Oikeudessa nähtiin myös syyttäjän ja puolustuksen todisteiksi nimeämiä terroristijärjestö Isisin propagandavideoita Irakista. Käsittelyssä esitetyt videot on kuvattu useammassa joukkomurhapaikassa. Niillä näkyy silmitöntä väkivaltaa, nöyryyttämistä, vankien kylmäverisiä teloituksia sekä lähikuvia ruumiista.

Menot