fbpx
Kolumnit Uutiset

Höyryt pihalle – ja ehkä ilmat myös?

Puukolla raksin mä kylkiluita ja nyrkillä turpaan rässäilen (H. Krogerus: Helapääpuukko).

Suuttumus, mikä ihana tekosyy riehua. Yleensä pääkopan sisäisellä kytkimellä on tapana painua pohjaan, kun joku kokee tulevansa loukatuksi tai kaltoin kohdelluksi. Useimmiten kiukun laukaisee muiden typeryys, näin ainakin me ihmiset haluamme uskoa.

Kiukusta saa voimaa.

Mitä enemmän alkaa risoa, sitä enemmän päreiden palamisesta oppii pitämään. Vihaa voi ruokkia monin keinoin.

Kun suuttumus muuttuu vihaksi, voi mopo lähteä kovin helposti käsistä. Amerikkalainen psykologi Daniel Goleman kuvailee vihan olevan yksi vaikeimmin hallittavia tunteita teoksessaan Tunneäly (1997).

Hänen mukaansa kiukunpuuskat johtuvat siitä, että suuttumuksen annetaan patoutua jopa vuosien ajan. Kunnes puro paisuu tsunamiksi silmänräpäyksessä.

Tutkitusti huonot elintavat pahentavat stressiä, turhautuminen purkautuu kiroiluna ja jopa väkivaltaisuutena.

Ylimääräisten höyryjen päästelyn sijaan paljon tärkeämpää on oppia, miten eritellä suuttumustaan ja sitten taltuttaa se. Näin on sanonut amerikkalainen tohtori Redford B. Williams.

Kukaan ei ole kuitenkaan tiibetiläinen mietiskelijä syntyessään. Liian usein äkäpussi taltuttaa suuttumuksensa sijaan ensimmäisen vastaantulijan. Pihalle pääsevät paitsi omat höyryt, myös kaverin ilmat. Että ei muuta kuin turpiin vaan ja onnea.

Yleisin tapa tasata ylimääräisiä paineita on suunnata harrastuksiin. Pieni hikilenkki korvessa karjuen tuskin tappaa ketään. Tämäkin väittämä on rapakon takana kumottu. ACC:n (Journal of the American College of Cardiology) julkaisussa on pohdittu vihan vaikutuksista sydänongelmien syntymiseen. Kun elää verenpaineet koholla, pettää pumppu. Eikös niin käy lopulta joka tapauksessa?

Suomalaistutkija Kirsti Lagerspetz on todennut, ettei paineita voi päästellä kuin jostain tankista. Aggressio ei ole mitään säilöntäainetta. Samoilla linjoilla on amerikkalaistutkija Diane Tice. Turpakäräjien jälkeen kiukkuiset koehenkilöt olivat entistä vihaisempia, selviää Ticen tutkimuksista.

Poliisin tilastojen mukaan Hämeenlinna on väkivaltaisuudellaan Suomen 317 kunnan joukossa sijalla 53. Tilastoissa on mukana kaikki poliisin tietoon tulleet rikokset. Mikä olisi kunnan todellinen sijoitus?

Menot