Uutiset

HPK:n juniorisampo takoo

Hämeenlinnalaisen jääkiekkoilun juniorityö on laadukasta. HPK voi olla ylpeä viime aikojen juniorimyllystään. Liigaan tai Mestikseen – lajin ammattilaiseksi – on Kerhon kautta kasvanut pelaajia kiihtyvällä tahdilla.

HPK:n tämän kauden liigaringissä on peräti kymmenen omaa kasvattia: maalivahti Juuse Saros, puolustajat Petteri Nikkilä, Juuso Vainio, Joni Tuulola, Markus Haapanen ja Ville-Veikko Eerola sekä hyökkääjät Otto Paajanen, Ville Järveläinen, Eetu-Ville Arkiomaa ja Santeri Vuoti. Heistä Saros, Vainio, Tuulola, Haapanen ja Vuoti voisivat ikänsä puolesta vielä A-junioreissakin.

Eikä tässä vielä kaikki. Myös muut saavat nauttia HPK:n juniorityöstä. A-nuorten kultamitalit toissa keväänä pokanneista Teemu Rautiainen hyökkää Ilveksessä, Robert Leino HIFK:ssa ja Mikko Lahtela Pelicansissa. Mestiksessäkin on toistakymmentä Kerhossa jääkiekko-oppinsa ammentanutta.

Nuorista liigapelaajista myös Heikki Liedes (KalPa), Sami Lähteenmäki (Ässät) ja Rasmus Rinne (Ässät) muistavat HPK:n juniorimyllyn oikein hyvin.

– Kieltämättä tällainen lista lämmittää sydäntä. Se kertoo siitä, että täällä on tehty asioita oikein. Pitää kuitenkin muistaa, että kaverit ovat itse tehneet menestyksensä. Heillä on ollut tekemisessään intoa ja selvä tavoite. He ovat tehneet hommia hyvin. Valmentajan tehtävänä on pystyä auttamaan kavereita, sanoo HPK:n A-nuorten päävalmentajana neljättä liigakauttaan aloittava Olli Salo.

Salon mukaan suuri osa viime kausien A-nuorista on saanut jatkaa uraansa miesten joukkueissa ja ammattilaisena, kun ensimmäinen etappi (junioriputki) on tullut päätökseen.

Kerhon A-juniorien valmennusjohto keskustelee jokaisen joukkueeseen tulevan nuoren pelaajan kanssa tämän tulevaisuuden suunnitelmista ja tavoitteista kiekkoilijana.

– Käymme pelaajien kanssa läpi hänen vahvuuksiaan ja myös heikkouksiaan. Vahvuuksien on oltava todella vahvuuksia. Heikkouksia pyrimme tietysti kehittämään. Omissa tavoitteissaan pelaajan pitää olla realistinen. Hänen on myös ymmärrettävä, että tavoitteen eteen on tehtävä töitä. Kyllä meillä halutaan A-nuorten liigajoukkueeseen kavereita, joilla tavoite on kova.

Potentiaalia on

HPK:n A-nuoret aloittavat liigan keskiviikkona Raumalla Lukon vieraana. Ensimmäisen kotiottelunsa Kerho pelaa lauantaina Lahden Pelicansxia vastaan. Ottelu alkaa jo kello 12.30 Ritariareenassa, koska myös HPK:n miesten joukkue korkkaa kotikautensa Liigassa lauantaina.

Kerhon valmistautuminen kauteen sujui hyvin. Joukkue pelasi kahdeksan harjoitusottelua, joista se voitti viisi. Salo uskoo, että tämänkin kauden A-nuorista on tulevaisuudessa iloa Kerhon liigajoukkueelle.

– Kukaan ei ole ennustaja. Joukkueen tekemisen taso on kuitenkin sellainen, että se on varmasti mahdollista. Pelaajissa on huikea määrä potentiaalia.

Salolla on käytössään 27 pelaajan rinki.

– Porukka on tiivis ja henki hyvä. Materiaali on leveä ja pelipaikoista on kova kilpailu. Se on hyvällä tavalla tasainen joukkue. Meiltä löytyy osaamista kärkiketjuihin ja hyviä pelaajia duunariosastolle. Ei joka pelaajan tarvitse tehdä 50 maalia menestyäkseen jääkiekkoilijana. Jotain on kuitenkin aina peliin tuotava ja löydettävä ne omat vahvuudet. Jos on hyvä duunariosaston pelaaja, sitä on pelaajan itsensäkin arvostettava. Muut joukkueessa häntä kyllä aina arvostavat.

Hyvästä joukkueesta hyviä pelaajia

Salo sanoo, että pelaajan kehittäminen ja joukkueen tulos voivat kulkea käsi kädessä.

– Pelaajien kehittäminen on meidän valmentajien tehtävä. Tarkoitus on saada junioriputken läpi kavereita edustusjoukkueeseen. Tuloksessa eri tämän taakse voi kuitenkaan mennä. Hyvästä ja menestyvästä joukkueesta tulee hyviä pelaajia.

HPK hakee liigarinkinsä junioreille Santeri Vuotille ja Markus Haapaselle pelipaikkaa Mestiksestä. Eli he eivät olisi A-nuorten käytettävissä.

– Nuoret pelaajat tarvitsevat paljon toistoja. Heidän on tehtävä paljon töitä, pelasivat sitten missä tahansa. Nuoren pelaajan harjoittelun määrä ei saisi pienentyä, kun hän pääsee miesten joukkueeseen, Salo miettii. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic