Uutiset

HPK:n naisten vastus kovenee välierissä

Hämeenlinnassa on tarjolla naisten lentopallon mitalipelejä jo kuudentenatoista peräkkäisenä kautena.

Naispalloilun maan ennätyksestä ovat pitäneet huolen Tarmo-Volley, Vanajan RC ja viimeisimpänä HPK, joka aloittaa finaalipaikan metsästyksen keskiviikkona LP Kangasalaa vastaan. Mitalin hämeenlinnalaisjoukkue on saavuttanut neljätoista kertaa peräkkäin. Sekin on ainutlaatuinen saavutus.

– Vastustajana LP Kangasala eroaa puolivälierissä kohtaamastamme Pieksämäki Volleysta. Kangasalan passitempo on nopeampi kuin Pieksämäen. Siinä on suurin ero. Totta kai Kangasala on vastustajana myös astetta kovempi, kertoo HPK:n päävalmentaja Teemu Sarna.

Jos ovat mitalipelit tuttu juttu hämeenlinnalaiselle lentopalloyleisölle, niin Sarnalle ne ovat oikeastaan vielä tutumpia. Sarnan menestystarina alkoi Oriveden Ponnistuksen kakkosvalmentajana – kultaa tuli heti. Hän on päävalmentajana kymmenettä kertaa pudotuspeleissä. Mitalitta Sarna ei ole jäänyt kertaakaan – kuusi kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi on historiallisen komea saldo sekin.

Viidesti HPK:n päävalmentaja on juhlinut mestaruutta Hämeenlinnassa. Viime kauden Sarna luotsasi LP Viestin mestarijoukkuetta.

Vanhat meriitit eivät kuitenkaan paljon paina, kun välieräsarja alkaa. Odotettavissa on tasaisia otteluita ennen kuin toinen joukkueista on ottanut neljä voittoa ja sinetöinyt samalla mitalisijansa. Runkosarjan otteluissa joukkueet pelasivat kaksi viisieräistä, joista toisen voitti Kangasala ja toisen Kerho. Kolmas ottelu tammikuussa päättyi HPK:n 3–1-voittoon.

Kangasala oli kuitenkin Kerhoa parempi niin Suomen cupin turnauksessa kuin tammikuun lopulla pelatussa Final four -turnauksessa. Tämän kauden cup-mestaruus on viime kaudella ensimmäisen mitalinsa (pronssi) saavuttaneelle LP Kangasalle ensimmäinen suuri voitto. Joukkue suisti tammikuussa valtaistuimelta itsensä Salon LP Viestin, joka saa omassa välierässään vastaansa Oriveden Ponnistuksen.

Huippuvahvistukset

Sarnan mukaan HPK:n on välierissä pystyttävä hyvään torjunta- ja puolustuspeliin.

– Vastustajan nopean passitempon takiakin on jotkut hyökkäykset pyrittävä torjumaan ja jotkut on puolustettava.

Kummallakin joukkueella on ulkomaalaisosastolla huippuvahvistukset. Kangasalan yleispelaajat Magda Maras ja Christie Carpenter ja HPK:n Marina Skender ja Martina Konecna pitävät huolen siitä, että pallo lähtee laidoilta niin kuin pitää.

– Kieltämättä joukkueiden ulkomaalaiset ovat isossa roolissa. Kangasalla on myös keskipelaaja Sherri Williams. Myönnettävä on, että hän on omalla tontillaan yksi liigan parhaista pelaajista.

Sarnan mukaan joukkueiden yleispelaajat ovat kuitenkin erityylisiä.

– Kangasala laitahyökkäys on passitempon takia nopea. Meidän ulkomaalaiset ovat fyysisempiä. He pystyvät lyömään hyvin myös isosta passista. Voi olla, että peli menee osittain ulkomaalaisten kamppailuksi, mutta ei sentään koko peli. Meiltä Laakkosen Roosa pelasi hyvin puolivälierät ja Tiilikaisen Riikka pystyy myös ratkaisemaan otteluita. Pihlajamäen Lauralla jäi parannettavaa puolivälieristä, mutta sieltä saamme tuleviin otteluihin varmasti paljon apua, Sarna arvioi.

Passipeliin ei kumpikaan joukkue kaadu. Kangasalan Kaisa Alanko on kehittynyt liigan huippupassariksi. HPK:lla on puolestaan Maja Simanic, joka on rakentanut peliä paljon kovemmissakin paikoissa kuin Suomen liigan välierissä.

Pelit tekivät hyvää

LP Kangasala on saanut runkosarjan kakkosena valmistautua välieriin puolitoista viikkoa. HPK:lla on alla viime viikon puolivälierät Pieksämäki Volleyta vastaan.

– Tarvitsimme viime viikon pelit. Peli on kuitenkin aina peliä, niissä on paine päällä. Joukkue mielestäni kasvoi niissä otteluissa. Saimme ratkaisuja hyökkäyspäässä laajalla rintamalla. Puolivälierät eivät meitä rasittaneet fyysisesti. Uskon, että saimme niistä vain positiivisen flown, Sarna sanoo.

Hän odottaa välieräsarjasta tasaista.

– Tasaisia, laadukkaita ja pitkiä otteluita ja pitkää ottelusarjaa. En jaksa uskoa, että tämä sarja menee ohi suoraan neljässä ottelussa.

Keskiviikon jälkeen välieräsarja jatkuu lauantaina Hämeenkaaressa kello 17. Sunnuntaina karavaani siirtyy Pitkäjärven koulun saliin Kangasalle. Sen jälkeen jatketaan ensi viikon keskiviikkona Hämeenkaaressa, mahdollisesti perjantaina Kangasalla, sunnuntaina Hämeenlinnassa ja mahdollinen seitsemäs ottelu on vuorossa Kangasalla tiistaina 26. maaliskuuta. (HäSa)

 

Asiasanat