fbpx
Uutiset

HS-Gallup ravistelee keskustaa

Tiistaina julkistetun HS-Gallup kertoo kokoomuksen nousseen maan toiseksi suosituimmaksi puolueeksi. Joulukuusta lähtien keskustan kannatus on pudonnut prosenttiyksikön ja kokoomuksen noussut 0,9 prosenttiyksikköä. HS-Gallup mittasi kokoomuksen suosioksi 22,5 ja keskustan 22 prosenttiyksikköä. Kokoomus kannatus on vain karvan verran korkeammalla kuin keskustan.

Tulosta saattoi odottaa, koska mielipidekartoituksen teko käynnistyi presidentinvaalien jälkeen. Olisi suorastaan outoa, jos kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön suosio ja keskustajohtaja Matti Vanhasen alavireinen menestys vaaleissa ei näkyisi puolueiden kannatuksessa. Kokoomuksen luvuissa on Sauli-lisää.

Mielipidekyselyn tulosta ei voi kuitenkaan katsoa vain presidentinvaalien jälkilöylyiksi. Varsinkaan porvarillisen puolen johtavan puolueen asemasta seuraavissakin eduskuntavaaleissa taisteleva keskusta ei voi laskea mitään sen varaan, että Niinistön vaikutus sulaa itsestään pois kokoomuksen kannatuksesta.

Keskustan perimmäinen murhe ei tietenkään ole kokoomuksen suosio vaan sen oman kannatuksen alamäki. HS-Gallupin lukujen perusteella keskusta on kutistunut kolmen vuoden takaisista eduskuntavaaleista 2,7 prosenttiyksikköä. Muutoksen täytyy askarruttaa keskustan johtoa, sillä puolue uhkaa pudota maan suurimman puolueen asemasta puoluekartan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Presidentinvaalit olivat keskustalle pahaa unta muistuttava koettelemus. Vanhanen oli monien kyselyitten perusteella kansalle mieleinen pääministeri, mutta presidentinvaaleissa hänelle käänsivät selkäänsä myös omat. Mikä meni pieleen? Keskustassa ei ole löydetty kysymykseen alkuunkaan kaikkia tyydyttävää vastausta.

Hämmennyksen tilaan ajautuneen keskustan tilanne rauhoittui yllättävän äkkiä. Keskustelu linjasta hiipui pian sen jälkeen, kun Vanhanen torjui ministerivaihdokset ja patisti keskustalaisia keskittymään työntekoon. Vaikuttaa siltä kuin kenttäväki olisi tyytynyt Vanhaselle tyypilliseen maltilliseen ratkaisuun.

Keskustassa on vain näennäisen rauhallista. Pinnan alla kuplii, koska keskustalaiset eivät päässeet purkamaan presidentinvaalien paineita. HS-Gallupin tulos on selkokielinen viesti keskustalle: puolueen on syytä olla huolissaan kannatuksensa kapenemisesta. Aikaa puolueella on vielä aivan riittävästi suosionsa kääntämiseksi nousuun.

Kokoomuslaisia lämmittää puolueen nouseva kannatuskäyrä. Eduskuntavaalien voittajaksi puolueella on kuitenkin pitkä matka. Eduskuntavaaleissa puolueen pääministeriehdokas on Jyrki Katainen eikä Sauli Niinistö.

SDP:n suosion kuvittelisi latistavan porvaripuolueen tunnelmia. Ainakaan tällä hetkellä sen paremmin kokoomus kuin keskusta ei pysty uhkamaan SDP:n asemaa Suomen suosituimpana puolueena.

Menot