fbpx
Uutiset

HS: Trump ja Putin saattavat tavata Suomessa ensi keväänä - aikataulu vielä epäselvä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja hänen venäläinen virkaveljensä Vladimir Putin saattavat tavata toisensa Suomessa arktisessa huippukokouksessa ensi keväänä, kirjoitti Helsingin Sanomat keskiviikkona.

Lehden lähteiden mukaan Trump tehnee päätöksen osallistumisestaan kokoukseen Yhdysvaltain marraskuisten välivaalien jälkeen. Valmistelut ovat edenneet sen verran hyvin, että kokoukselle on alettu jo etsiä päivämääriä. Helsingin Sanomien mukaan asiaa todennäköisesti puidaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministeriryhmässä loppuviikosta.

Putin on jo alustavasti ilmoittanut Venäjän kiinnostuksen osallistua kokoukseen.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo lehdelle, ettei ota kantaa, milloin Yhdysvalloista voi odottaa päätöksiä. Presidentti ei myöskään vielä halua lyödä lukkoon päivämäärää arktiselle kokoukselle.

– Jos mahdolliset vieraat ovat tarpeeksi korkealta, aikataulu riippuu mitä suurimmissa määrin vieraista, Niinistö sanoo lehdelle.

STT tiedusteli mahdollisuutta saada Niinistön haastattelua, mutta presidentin viestintäpäällikön Katri Makkosen mukaan presidentillä ei ole uutta kerrottavaa.Pitkäaikainen unelmaNiinistö kertoi jo keväällä 2017 Valkoisessa talossa vieraillessaan suomalaistoimittajille Suomen haaveilevan arktisesta huippukokouksesta, joka tarjoaisi Yhdysvaltojen presidentille ja Venäjän presidentille mahdollisuuden tavata.

Trump ja Putin tapasivat Suomessa heinäkuussa. Tuon tapaamisen jälkeen Niinistö kiisti puhuneensa presidenttien kanssa käymissään keskusteluissa Arktisen neuvoston mahdollisesta huippukokouksesta. Hän sanoi vain tiedustelleensa molemmilta – eikä suinkaan ensimmäistä kertaa – olisivatko he valmiita tukemaan Arktista neuvostoa päätymään ratkaisuihin ainakin mustan hiilen torjumisessa.

– Kumpikin oli hyvin myönteinen. Olen siihen kovin tyytyväinen, Niinistö sanoi.

Tuolloin presidentti muistutti myös Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta ja siitä, että EU-jäsenenä Suomi ei ole “neutraalia maaperää”, kuten julkisuudessa oli huipputapaamisen alla esitetty.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005859390.html

Asiasanat

Menot