fbpx
Uutiset

HS: Valvira määräsi takarajan Esperi Carelle – näistä epäkohdista vanhustenhuollossa kerroimme aiemmin

Kokonaisvaltainen ja valtakunnallinen valvontamääräys annettiin Suomessa ensimmäisen kerran.
Esperillä on aikaa korjata puutteita vanhustenhuollossa heinäkuun loppuun saakka. Kuva: Joel Maisalmi
Esperillä on aikaa korjata puutteita vanhustenhuollossa heinäkuun loppuun saakka. Kuva: Joel Maisalmi

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määrää hoivayhtiö Esperi Caren korjaamaan puutteet vanhustenhuollossa heinäkuun loppuun mennessä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006081549.html

Valtakunnallisesti toimiva yritys ei ole aiemmin saanut vastaavaa valvontamääräystä.

351 päätöstä

Lännen Media selvitti perjantaina, miten Valvira ja aluehallintovirastot eli avit ovat valvoneet yksityisiä hoivakoteja. Voit lukea tarkemmin hoivakodeissa raportoiduista epäkohdista tästä.

Yksityisiä ja julkisia vanhusten hoivan toimijoita valvotaan eri puolilla Suomea aluehallintovirastoissa. Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira valvoo laajoja ja merkityksellisiä tapauksia sekä ohjaa avien valvontatoimintaa.

Vuosina 2017–2018 aluehallintovirastot tekivät valtakunnallisesti yhteensä 351 vanhustenhuollon päätöstä, jotka koskivat yksityisiä ja julkisia hoivakoteja. Epäkohdissa oli kyse muun muassa henkilöstömitoituksesta, toteutetusta lääkehoidosta ja epäasiallisesta käytöksestä tai kohtelusta.

Avi päätti 160 tapauksessa, että palveluntuottajalle ei koidu seuraamuksia. Esimerkiksi huomautus oli valvonnan seurauksena 20 kertaa, huomion kiinnittäminen 65 kertaa ja kehotus 22 kertaa.

Kanteluasioita oli pelkästään viime vuonna yli sata.

Menot