fbpx
Uutiset

HS:n ex-toimituspäällikön mukaan Kaius Niemi sai tiedon Viestikoekeskus-artikkelista ennen sen julkaisua

Erja Yläjärvi kertoi poliisille vastaavan päätoimittajan käyneen kaksi päivää ennen julkaisua kokouksessa, jossa artikkeli oli esillä.
Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisoinnin pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa ensi viikolla. Kuvassa on Sanomatalo Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin Sanomien entisen toimituspäällikön Erja Yläjärven mukaan lehden vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sai tiedon 16. joulukuuta 2017 julkaistusta Viestikoekeskus-artikkelista viimeistään kaksi päivää aiemmin suunnittelukokouksessa.

Yläjärvi kertoi asiasta poliisikuulustelussa viime viikon maanantaina. Tiedot käyvät ilmi perjantaina julkiseksi tulleesta poliisin esitutkintamateriaalista.

Niemi ei kiistä tai vahvista STT:lle Yläjärven kuulusteluissa kertomia tietoja. Niemi ei myöskään ota kantaa siihen, milloin hän tarkalleen sai artikkelista tietää, tai milloin julkaisupäätös jutusta tehtiin.

– Näitä yksityiskohtia varmasti käsitellään alkavassa oikeudenkäynnissä, Niemi sanoi STT:lle.

– On hyvä ymmärtää, että olemme itse nimenneet Erja Yläjärven todistajaksi.

Yläjärvi kertoo olleensa torstaina 14.12.2017 paikalla suunnittelukokouksessa, jossa hän näki luonnoksen Viestikoekeskus-artikkelista. Yläjärven muistikuvan mukaan myös Niemi kävi kokouksessa.

– Vastaava päätoimittaja on saanut asiasta tiedon viimeistään tuolloin torstaina, Yläjärvi sanoi kuulustelussa.

Niemi: Vastuu on päätoimittajalla

Esitutkinnassa Niemeäkin epäiltiin rikoksesta, mutta hän ei lopulta saanut syytettä. Syyttäjä katsoi, ettei asiassa löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua.

Niemen mukaan syyttäjän viimevuotinen päätös oli hänelle yllätys, koska lähtökohtana on hänen mukaansa koko ajan ollut se, että vastuu on päätoimittajalla. Myös marraskuussa 2020 laaditussa Helsingin Sanomien loppulausumassa sanotaan päätoimittajan vastaavan kaikesta lehden sisällöstä.

– Tämän jutun osalta Helsingin Sanomien toimituksessa on toimittu normaalisti näiden toimituksellisten prosessien mukaan, ja se sisältää myös normaalin esimiesvastuun, joka koskee minua, Niemi sanoo.

Niemen mukaan oleellista oikeudenkäynnin kannalta on se, että nyt syytteessä olevat henkilöt eli toimittajat Laura Halminen ja Tuomo Pietiläinen ja politiikan toimituksen silloinen vt. esimies Kalle Silfverberg “eivät ole istuneet tässä suunnittelukokouksessa tai suunnittelukokouksissa, eikä heidän kuulukaan niissä istua.”

– Mielestäni nämä nyt tulleet uudet tiedot osoittavat entistä vahvemmin, että nämä syytteet ovat perusteettomia.

Julkaisupäätöksen tekijästä ei vielä tietoa

Nykyinen Hufvudstadsbladetin vastaava päätoimittaja Yläjärvi sanoo poliisikuulustelussa, että hän oli aiemmin saanut Silfverbergiltä tiedon, että Pietiläisellä oli valmisteilla Puolustusvoimiin liittyvä juttu tai juttuja.

– En tiennyt laadinnasta sen enempää tai siinä käytetyistä lähteistä.

Esitutkinta-aineistosta ilmenee kuitenkin, että Pietiläinen on lähettänyt marraskuussa 2017 muun muassa Yläjärvelle sähköpostiviestin, jossa hän kertoo Puolustusvoimien tiedustelua koskevasta juttuprojektistaan ja siitä, että toimituksella on hallussa salaiseksi leimattua materiaalia.

Julkaisupäätöstä ei Yläjärven mukaan tehty vielä torstain 14. joulukuuta kokouksessa. Yläjärvi kertoo olleensa artikkelin julkaisua edeltävänä päivänä perjantaina ulkomailla. Hän ei osannut poliisikuulustelussa sanoa, miten asiaa on tuolloin käsitelty.

– En osaa sanoa, kuka on viime kädessä päättänyt, että artikkelit julkaistaan.

Viestikoekeskus-uutisoinnin pääkäsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkaa ensi viikolla. Syytetyt kiistävät syyllisyytensä. Yläjärvi on kutsuttu puolustuksen todistajaksi.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.

Menot