Uutiset

Huhuja ja "varmaa tietoa" kouluista

Mitä yhteistä on poptähti Michael Jacksonilla ja Parolan lukiolla? No, toivottavasti ei mitään muuta kuin että molempien kuolemasta on viime aikoina liikkunut huhuja, jotka ovat osoittautuneet vähintään ennenaikaisiksi.

Parolan lukion lakkautushuhu on yksi monista ”varmoista tiedoista”, joita Hattulan kunnan budjetista on kantautunut korviin tämän syksyn aikana.

Varsinkin kouluista ja niiden rahoista on keskusteltu vilkkaasti, ja päätöksillään valtuusto varmisti sen, että keskustelu jatkuu. Kouluväki ja vanhemmat ovat olleet huolissaan muun muassa tuntikehyksen leikkauksista, jotka valtuusto hyväksyi.

Välillä kauhistelu on kyllä mennyt liioittelun puolelle. Tuskin Parolan yhteiskoulussa on ensi syksynäkään 40 oppilaan luokkia, jotka ängetään väkisin 16:lle oppilaalle mitoitettuihin työtiloihin, kuten joku ehti jo visioida.

Sen sijaan opettajien pelko siitä, että leikkaukset tulevat bumerangina takaisin erityisopetuksen menojen kasvuna, voi hyvinkin osua oikeaan.

Hattulan koulupolemiikissa ilmenee sama piirre, mikä yleensäkin hallitsee keskustelua, kun aiheena ovat säästöt, karsinta tai lakkautukset. Jokainen puolustaa omaa etuaan ja sitä, mikä on lähellä. Meiltä ei saa karsia, mutta naapurista kyllä. Jokainen lisäraha on pieni, kun sitä toivoo itselle, ja järkyttävän suuri, jos se on lipsahtamassa muualle.

Kansalaisilla tähän on ilman muuta oikeus. Kouluasiat taas ovat sellaisia, joihin ihmiset katsovat sentään vielä pystyvänsä vaikuttamaan. On helpompi nousta barrikadeille vaikkapa lähikoulujen tai laadukkaan opetuksen kuin EU:n puolustusstrategian takia.

Päättäjien sen sijaan täytyy osata suhteuttaa asioita eli priorisoida, kuten hienosti sanotaan. Helppoa se ei ole.

Esimerkkejä löytyy taas koulumaailmasta. Moni on huolissaan pienten koulujen tulevaisuudesta, kun niille suunnattu erillinen valtionosuus poistuu.

Pelkoja lisäävät vielä mahdolliset kuntaliitokset, jotka myös saattavat johtaa kouluverkon karsintaan. Kuulemma Pirkanmaalla, missä neuvotellaan useista kuntaliitoksista, pikkukoulujen väki on jo kaivautumassa poteroihin, ettei vain juuri meidän koulua lakkauteta.

Kalvolassa valtuusto päätti, että Pirttikosken koulu lakkautetaan ensi syksynä. Tämän takia myös vireä yksityinen päivähoito-osuuskunta ilmoitti lopettavansa toimintansa, kun puuhaihmisten voimat loppuivat. Kaiken kaikkiaan surullista.

Kosken koulun jokasyksyinen lakkautusesitys Hattulassa taas alkaa jo maistua vitsiltä. Sitä se ei tietenkään oikeasti ole sen paremmin säästökohteita etsivän sivistystoimenjohtajan kuin koulun väen ja kyläläistenkään kannalta.

Joku päätös koulusta pitäisi tehdä, nykyinen vatvominen on kaikkien kannalta älytöntä. ”Varmaa tietoa” tästäkin on kuulunut. Osa veikkaa, että Kosken koulu lakkautetaan piankin, kun kalvolalaiset antoivat vetoapua. Osa taas katsoo, että ennen lakkaa Hattulan kunta ennenkuin Kosken koulu.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic