Uutiset

Huippu-urheilijan polku helpottuu Hämeenlinnassa

Lyseon lukion urheilulinja saa tulevaisuudessa rinnalleen kokonaisen opiskelun ja huippu-urheilun yhdistävän organisaation, jonka tarkoituksena on auttaa nuoria urheilijoita aina yläkoulusta ammattikorkeakoulutasolle asti.

Urheiluakatemia Tavastia on yksi 19:stä Olympiakomitean alla toimivasta urheiluakatemiasta, jotka saavat vuotuista toiminta-avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Akatemian suunnitteluryhmässä mukana ollut koulutuskuntayhtymä Tavastian johtava rehtori Ilkka Kykkänen kertoo, että Hämeenlinnassa on tarvetta laajentaa huippu-urheilun valmennustoimintaa.

– Harvasta nuoresta urheilijasta tulee Selänteitä tai Pitkämäkiä, jotka pystyvät elättämään itsensä urheilulla. Siksi on tärkeää huolehtia myös opiskelusta, Kykkänen sanoo.

Monenlaista…hyötyä

Käytännössä Urheiluakatemia Tavastia auttaa siis nuorta sovittamaan yhteen opiskelun, harjoittelun ja kilpailemisen. Akatemiaan kuuluvien urheilijoiden lukujärjestyksistä pyritään saamaan sellaisia, että esimerkiksi aamutreeneihin on mahdollista osallistua.

Nuoret urheilijat hyötyvät akatemiasta muillakin tavoilla. Akatemian urheilijoille on tarjolla esimerkiksi erikoislääkäripalveluita, fysioterapiaa ja hierontaa. Organisaatiossa ovat mukana oppilaitosten lisäksi alueen merkittävät urheiluseurat, joten urheilijoille on luvassa monipuolista valmennusapua.

– Valmentajia voidaan hyödyntää yli lajirajojen. Esimerkiksi juoksuvalmentaja voi opastaa palloilijaa parempaan juoksutekniikkaan, Kykkänen sanoo.

Hän korostaa, että lyseon lukion urheilulinja ei ole katoamassa, vaan vireillä on kahden liikuntaluokan perustaminen jo yläkouluun.

– Palloilulajien urheilijat ovat perinteisesti hakeutuneet hyvin urheilulinjalle, mutta yksilölajien edustajat eivät niinkään. Siksi on hyvä, että toiminta laajenee.

Pääsyvaatimuksena…lajiliittojen kriteerit

Akatemiaan pääsevät urheilijat valitaan pääsykokeella. Ensimmäiset pääsykokeet järjestetään ensi keväänä. Kykkäsen mukaan valittaville urheilijoille ei ole asetettu enimmäismäärää, vaan mukaan otetaan kaikki, jotka täyttävät vaaditut kriteerit.

– Pääsyvaatimuksina käytetään lajiliittojen omia kriteereitä. Mukaan ei kannata hakea, jos on vain kiinnostunut urheilemisesta. Tähtäin pitää selvästi olla huipulle.

– Urheiluakatemia Tavastiaa ei pidä myöskään sekoittaa esimerkiksi urheiluseurojen omiin akatemioihin, Kykkänen muistuttaa. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

1.6.2020