Uutiset

Huippuasianajaja on valehtelun mestari

 

Taas asianajaja Teppo Laine on televisiossa! Aihe on vakava: Aarnio-juttuun liittyvä Trevoc-haara, jossa hän on Trevocin toimitusjohtajan asianajaja. Pitkätukkainen ja isonenäinen mies on vakuuttava.

Laine on ollut nuoruudessaan baarimikko, myyntitykki ja stand up -koomikko, joka opiskeluaikoinaan ja töiden ohessa tapasi tehdä enimmillään parisenkymmentä stand up -keikkaa vuodessa lähinnä helsinkiläisissä baareissa.

– En minä niitä rahan takia tehnyt, vaan siksi, että esiintyminen oli hauskaa, Laine toteaa.

Vuonna 2006 ”moottoriturpa” voitti Etelä-Pohjanmaan Kortesjärvellä pidetyn Valehtelun SM-kisan. Se on itse asiassa tarinankerrontakisa, jossa itse tarinan pitää olla täyttä lööperiä. Kisan voittaja saa mestarivalehtelija-tittelin.

Laine kertoi itähelsinkiläisen nuorisorikollisen, Ranen, kasvutarinan.

– Muistaakseni kerroin, että Ranella on takana pitkän linjan ammattiin valmistava koulutus, joka alkaa Malmilta tai Kontulasta.

Ensimmäisessä koulutusosiossa Rane häivytti pieniä esineitä vaatteisiinsa Citymarketeissa ja S-marketeissa. Teknisessä osiossa hänen piti irrottaa autoista renkaita. Loppututkinto otettiin vastaan Keravan nuorisovankilassa, jossa Rane pätevöityi, verkostoitui ja oppi murtautumaan muihinkin autoihin kuin Mazda 626:een.

Näin tarina eteni.

Laine ei ollut koskaan kuullutkaan valehtelukisoista, joihin työkaverit olivat hänet ilmoittaneet. Itähelsinkiläinen kaveri meni kuitenkin rohkeasti vieraalle maalle ja vei koko potin.

Nykyäänkin Laine törmää ihmisiin, jotka muistavat hänet Kortesjärveltä.

– Toisaalta en ole pitänyt asiaa myöskään vakan alla. Kun pääsen ihmisten kanssa tutuksi, paljastan kyllä, että niin minäkin muuten olen Suomen mestari  –  meinaan valehtelussa. Vastaus on yleensä, että ”no en kyllä yhtään ihmettele”.

Toinen puhuttava seikka on miehen habitus. Pitkätukkainen juristi on aika harvinainen näky eikä välttämättä herätä kaikissa luottamusta. Vähän ennen valmistumistaan vuonna 2003 hänellä oli takapuoleen asti ulottuva tukka. Hän haki töihin tunnettuun asianajotoimistoon ja pääsi loppusuoralle.

– Viimeiseksi haastattelussa kysyttiin, olisinko valmis tekemään jotakin ulkonäölleni, jos pääsisin heille. Vastasin, että joo, kyllä minä voin mennä Viroon leikkauttamaan ison nenäni pienemmäksi. En sitten lopulta saanut sitä paikkaa.

Tukkaan liittyy vielä toinenkin tarina. Laine oli lyönyt kavereidensa kanssa vetoa korillisesta Koskenkorvaa, että hän ei opiskeluaikana leikkaa hiuksiaan kertaakaan. Kun hän voitti vedon, erikoisen näköiset rekkakuskikaverit ilmestyivät tukat tötteröllä ja bootsit jalassa Helsingin yliopistolle oikeustieteilijöiden valmistujaisiin. Kilinä vain kuului.

– Kun muut saivat kukkia, minulle tuotiin korillinen kossua, Laine nauraa käkättää.

Hän sanoo, että baarimikon urasta, stand upista ja muusta elämänkokemuksesta on varmasti ollut hänelle hyötyä nykyisessä ammatissa.

– Väitän olevani keskimääräistä parempi lukemaan esimerkiksi ihmisten kehonkieltä oikeussalissa. Ei nämä menneisyyden jutut mitenkään vie pois minun nykyistä ammattitaitoani. Oikeussali on eri foorumi, ja ihmisillä on elämässään erilaisia rooleja. Uskon siihen, että kun on oma itsensä, se riittää. Jos peittää persoonallisuutensa, muuttuu helposti kliiniseksi.

Asianajajissa on muitakin erikoisia tyyppejä kuin Laine, joka puolestaan uskoo sen johtuvan ammatin luonteesta.

– Meillä ei ole työaikoja, toimeksiannot ovat hyvin erilaisia ja tilanteet ja roolit muuttuvat nopeasti. Saattaa olla, että samalla viikolla joutuu yhtenä päivänä avustamaan perusteettomasti irtisanottua työntekijää ja seuraavana päivänä taas työnantajan oikeutta irtisanoa joku.

– Työn vastapainona monella juristilla on sitten erikoisia harrastuksia, kuten  laskuvarjohyppyä, rokkibändi ja sen sellaista.

Laine itse on vanha partiolainen, erämies ja Lapin hullu, joka omistaa yhdessä isänsä kanssa mökin pohjoisessa.

– Näissä hommissa on välttämätöntä olla paikka, jossa rauhoittua ja ladata akkuja.

Kohua herättäviin oikeusjuttuihin Laine ei pyri kiinni rahan takia, vaan koska ne ovat kiinnostavia ja ammatillisesti haastavia. Moni juttu tulee tuttavien kautta, tai sitten kollegat vinkkaavat niistä.

– Se on kivaa, kun on kovia vastustajia. Altavastaajalla on aina tietty etulyöntiasema. Olen pienestä pitäen ollut kilpailuhenkinen ja tykkään asetelmasta, jossa pitää antaa 110-prosenttinen työpanos. Ei tämä saa olla mitään suojatyötä.

Töitä Laineella tulee taatusti riittämään etenkin alkuvuodesta, kun Aarnio-Trevoc-käräjöinti alkaa.

– Vaimo tuossa kyseli, mihin mennään talvilomalla. Sanoin, että sinä menet nyt yksin talvilomalle, sillä minä tulen olemaan koko ajan töissä. (LM-HäSa)

Asiasanat