Uutiset

Hulevesien virtausta halutaan vähentää

Hämeen ammattikorkeakoulussa Lepaalla on syksyn aikana pohdittu hulevesiä pientalotontin näkökulmasta.

– Hämeenlinnan hulevesistrategia linjaa, että sade- ja sulamisvesien hallinnan on tapahduttava ensisijaisesti niiden syntypaikalla. Syksyllä maisemasuunnittelun koulutusohjelmassa käynnistimme kurssin, jolla pääaineopiskelijamme yhdessä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa pohtivat pihasuunnitelman muuttumista, kun hulevesien poisvirtaamaa vähennetään, sanoo maisemasuunnittelun lehtori Outi Tahvonen.

Kurssilla laadittiin pihasuunnitelmia, jotka sisältävät perinteisen pihaversion sekä vaihtoehtoisen, nykyaikaisen suunnitelman siitä, miten paljon vettä kyetään säilyttämään tontilla ilman, että pihan käyttötarkoitus muuttuu.

– Tuloksena oli, että suhteellisen pienillä toimenpiteillä pihan tavanomaisiin käyttötapoihin voidaan lisätä veden viivettä, varastoitumista, haihtumista ja imeytymistä tontille ennen kuin se johtuu kunnallisiin keskitettyihin järjestelmiin, Tahvonen selvittää.

Hämeenlinnassa hulevesien hallintaa on ohjattu kaavoituksella uusilla asuntoalueilla. Hulevesistrategiassa ei lähdetä kuitenkaan siitä, että vanhoja tontteja ryhdyttäisiin muuttamaan strategian mukaisiksi.

– Samanlaista pakkoa ei ole tulossa kuin jätevesiasetuksessa, joka nyt on joutunut poliittisesti vastatuuleen, Tahvonen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020