Uutiset

Huligaanien porttikiellot vahvasti esillä

Sisäasianministeriö pohtii vielä tänä syksynä, miten lainsäädännöllä voitaisiin vastata urheilutapahtumien yhteydessä tapahtuvaan häiriökäyttäytymiseen ja huliganismiin.

– Ministeriöön on oltu yhteydessä, kun on valmisteltu yksityisen turva-alan lainsäädännön uudistamista. Suomeen on tulossa isoja kisoja lähivuosina ja asia on muutenkin ajankohtainen. Palloliitto ja Jääkiekkoliitto ovat nostaneet ongelmaa vahvasti esille keväällä käydyissä neuvotteluissa, kertoo lainsäädäntöneuvos Pertti Normia.

Jalkapallokannattajien nettifoorumeilla on väitetty Palloliiton olevan ”ristiretkellä” faneja vastaan. Palloliiton turvallisuuspäällikkö Juha Karjalainen kieltää tämän.

– Ei tietenkään ole mitään ristiretkiä. Meillä on olemassa tietyt viranomaismääräykset, joita täytyy noudattaa. Esimerkiksi soihtujen sytyttäminen katsomoissa on yksiselitteisesti rikos, Karjalainen muistuttaa.

– Kannattajaryhmiä pitäisi tukea kaikin keinoin, mutta aina niissä ei osata nähdä omaa epäsopivaa käytöstä ongelmana.

Turvallisuuspäällikön mukaan Suomeen ei ole rantautumassa järjestäytynyttä huliganismia Euroopan malliin.

– Lähinnä meillä on ollut yksittäisiä tilanteita. Toki esimerkiksi FC Lahden kannattajaryhmä on aika yhtenäinen, mutta useimmiten ongelmia aiheutuu yksittäisten henkilöiden vuoksi.

Harmaalla alueella
Karjalaisen mukaan yksi työkalu häiriökäyttäytymisen kitkemisessä voisi olla lainsäädännön uudistaminen.

– Kokoontumislaissamme ei ole porttikieltopykälää, eivätkä seurat voi valita etukäteen, ketä päästetään stadionille ja ketä ei. Suurimmassa osassa Euroopan maita huligaanit voidaan tunnistaa ja heidän tulonsa estää.

– Suomessa ainoastaan järjestyksenvalvoja voi lain mukaan estää pääsyn tapahtumaan, jos edellisessä pelissä kyseinen henkilö on aiheuttanut ongelmia, Karjalainen sanoo.

Käytännössä kuitenkin liikutaan harmaalla alueella. Palloliitto on estänyt tänäkin vuonna muutamien yksittäisten henkilöiden pääsyn maaotteluun aiemman turvakameramateriaalin ja järjestyslain perusteella ja Kanta-Hämeen poliisista kerrotaan, että esimerkiksi FC Lahden kannattajaryhmästä paria on kielletty menemästä stadioneille.

Sisäasiainministeriön lainsäädäntöneuvos Pertti Normia löytää porttikielloista monia mutkia matkalle lainsäädäntömme kannalta.

– Monissa maissa on meitä heikompi yksilönvapaus. Vapaa liikkuminen on täällä perusoikeus, fanibusseja ei voi ohjata suoraan putkaan.

– Pitäisi esimerkiksi pohtia, kenellä olisi pääsy tällaisiin huligaanirekistereihin, miten häiriökäyttäytyminen todennetaan, kuka langettaa päätöksen? Normia kysyy.

Hän kuitenkin painottaa, että ministeriössä ongelmat on tiedostettu.

– Ei voi olla oikein, että verovaroin joudutaan kustantamaan ja kaitsemaan muutaman ihmisen törttöilyjä. Kohta jalkapallo-otteluun meno on kuin lentokentän turvatarkastus.

– Jotenkin tällaiset porukat pitää seurantaan saada, mutta on pitkä tie, ennen kuin valmista lainsäädäntöä saadaan, Normia tuumaa.