Kolumnit Uutiset

Hulluna mielenterveyteen

Vuosi on taas aluillaan, ja vanha tuttu ”kesäksi kuntoon” mantra valuu monien huulilta. 

Varataan kuntosalikorttia, hikoillaan pumpissa ja jumpissa. Ruokavalio laitetaan kerralla ”kuntoon”, ja liian monella se tarkoittaa ääripäästä toiseen menemistä. Useille ”kesäkunto ” tarkoittaa nimenomaan ulkoisen olemuksen korjaamista ja kiristelyä. 

Kiloja pois, isommat habat ja pyöreämpi pylly.

Mistä lopulta kuitenkin hyvä itsetunto ja se kesäkunto rakentuu? 

Rakentuuko se timmistä vatsasta ja piukoista pakaroista? Olisiko se sittenkin kuitenkin korvien välissä se kaikki minkä varaan ajatus itsestä ja samalla myös muista pitäisi rakentaa?

Odotan innolla sitä vuotta, kun ihmiset näkevät tärkeämmäksi rakentaa mieltään samalla vimmala, jolla monet ryntäävät vuoden vaihduttua rakentamaan kehoaan. 

Hyvä mielenterveys on perusta kaikelle itsensä hyväksymiselle. Itsensä hyväksyminen on pohja sille miten hyväksyy myös muut. Uskon myös, että ne oikeasti tarpeelliset elämäntapamuutoksetkin onnistuvat vain, jos pääkoppa on kunnossa tai laitetaan samalla kuntoon. 

Jos hakee hyväksyntää ja hyvää mieltä vain ulkoisista seikoista ja muutoksista, saattaa hyvinkin käydä niin, että sisällä tuntuu aivan yhtä tyhjältä kuin parikymmentä kiloa isompana tuntui. 

Joskus jopa tyhjemmältä, kun pikadietti ja penkkipunnerrus ei ollutkaan pikatie paratiisiin.

En toki sano, ettei kannata pitää fysiikastaan huolta, totta kai ihminen on sekä psyykkinen, fyysinen että sosiaalinen kokonaisuus. 

Siinäpä se hienous piileekin, että kaikki nämä osa-alueet vaativat huoltoa. Jos ajaa vain yhtä osa-aluetta itsestään balanssiin, ei ole kovinkaan helppoa saavuttaa pysyviä onnistumisia. 

Maailma on monin paikoin melkoisen sekaisin nykyään. 

Kurjistuminen ja epävarma tulevaisuus koettelee monen psyykettä ihan tosissaan. Pätkätyöt, päihteet, parisuhdeongelmat… Jokaiselle jotakin on varmasti jossain kohtaa elämäänsä tarjolla. 

Nyt olisi ihan meidän kaikkien korkea aika olla suorastaan hulluina oman mielenterveytemme rakentamiseen ja vaalimiseen. Olisi jo aika luopua psyyken huoltamiseen liittyvistä ennakkoluuloista ja häpeästä! 

Mieli tarvitsee lepoa ja joskus jopa lääkintää siinä missä kehokin. 

Miksemme siis avoimin mielin tutustuisi myös henkisen hyvinvoinnin kohentamiseen ja palveluihin. Ihmisille ne palvelut on tarkoitettu, ihan meistä jokaiselle. On ennemminkin vahvuutta kuin heikkoutta löytää itselleen tukea ajoissa.

Etenkin isosti persoonallaan töitä tekevät ihmiset, asiakaspalvelijat ja hoitajat esimerkiksi, ovat vaarassa uupua. Heidän ja jokaisen muunkin ihmisen vuosihuoltoon saisi kuulua automaattisesti myös syvempi pysähdys oman psyyken äärelle. 

Ethän siis hikoile vain fysiikkaasi rantakuntoon, vaan kehitä myös henkistä kanttiasi. Vahvalla itsetunnolla se peilikuvakin näyttää kivemmalta.

Hanna Jokinen
hanna.jii@hotmail.com
Kirjoittaja on rock’n’rollia rakastava SuPer-nainen, aina pienemmän puolella.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic