fbpx
Uutiset

Huoltovarmuuskeskuksen yhtä työntekijää epäillään rikoksesta suojainkauppa-asiassa

Keskusrikospoliisi kertoo, että esitutkinta yrittäjä Onni Sarmasteen ja Huoltovarmuuskeskuksen suojainkaupoista on laajentunut keskuksen työntekijään. Rikosnimike on luottamusaseman väärinkäyttö.
Huoltovarmuuskeskuksen yhtä työntekijää epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä. Kuva: Arttu Laitala
Huoltovarmuuskeskuksen yhtä työntekijää epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä. Kuva: Arttu Laitala

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) yhtä työntekijää epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä suojainkauppa-asiassa.

– Selvitämme, onko kyseistä hankintaa tehtäessä toimittu lain ja Huoltovarmuuskeskuksen ohjeistuksen vastaisesti ja siten aiheutettu vahinkoa keskukselle. Epäiltynä on tässä vaiheessa yksi henkilö, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Laaksonen vahvistaa Lännen Medialle, että kyse on nimenomaan HVK:n työntekijästä. Hän ei tässä vaiheessa kerro, onko kyseessä erotettu toimitusjohtaja Tomi Lounema vai jompikumpi kahdesta erotetusta johtoryhmän jäsenestä.

Kyseessä Sarmaste-kaupat

Esitutkinnan kohteena ovat kaupat, jossa Huoltovarmuuskeskus tilasi suojaimia pikavippiyrittäjä Onni Sarmasteelta. Sarmastetta epäillään törkeästä petoksesta.

Lisäksi toista henkilöä epäillään törkeästä rahanpesusta.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varallisuutta kolmen miljoonan euron edestä ja kaksi arvoautoa.

– Se, mikä takavarikkoon on saatu, on todennäköisesti se mitä saadaan, Laaksonen sanoo.

Hänen mukaansa esitutkinta kestää kuukausia.

Maskikauppa johti potkuihin

Huoltovarmuuskeskus teki suojaimista kaupat Sarmasteen ja Tiina Jylhän yritysten kanssa. Kauppasumma oli yhteensä kymmenen miljoonaa euroa, viisi miljoonaa per kauppa.

Sarmasteen toimittamat suojaimet olivat heikkolaatuisia. Jylhän kauppavarat jäädytettiin ja kaupat peruttiin. Riita jatkuu, sillä Jylhä vaatii HVK:lta kolmen miljoonan euron korvauksia kaupan purkamisen kuluista.

Epäonnistuneet johtivat HVK:n toimitusjohtajan Tomi Louneman potkuihin. Lisäksi yrityksestä hyllytettiin selvitysten ajaksi kaksi johtoryhmän jäsentä, jotka lopulta irtisanottiin viime viikolla.

Menot