fbpx
Uutiset

Huomenna rikotaan ainakin päivän lämpöennätys - koko kuukin voi olla hilkulla

Huomenna lähes koko maahan on luvassa lokakuun mittakaavassa varsin lämmin päivä. Ilmatieteen laitos ennustaa erityisesti sisämaahan 17-18 asteen lämpötiloja, Pohjanmaan suuntaan jopa 19:ää astetta.

Lokakuun lämpöennätys, 19,4 astetta, saattaa siis mennä huomenna rikki. Ainakin lokakuun 14. päivän lämpöennätys, Kaarinassa vuonna 1994 mitattu 15,3 astetta, on erittäin todennäköisesti ylittymässä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Minna Haikonen arvioi, että mittari näyttää korkeimpia lukemia Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa sisämaan puolella.

– Ilmamassa on aika lailla yhtä lämmintä kaikkialla, mutta Pohjois-Pohjanmaalla tuuli on voimakasta jo nyt. Se enteilee, että aurinko pääsisi paistamaan aamulla aiemmin kuin muualla, sillä etelässä voi vielä aamupäivällä olla sumupilveä.

Haikosen mukaan nyt näyttää siltä, että toisin kuin tänään ja eilen, huomenna aurinko näyttäytyy myös itärajalla. Lappi jää pilven alle, joten siellä luvassa on muuta maata viileämpää säätä ja tihkusadetta.Ennätyslukemia ennätystahtiinTavallisesti tähän aikaan lokakuusta lämpömittarit näyttävät enimmäkseen alle kymmenen asteen lukemia. Haikonen huomauttaa, ettei vielä tiedetä lokakuun kokonaislukemia, mutta yksittäisten päivien osalta tämän viikonlopun lämmöt ovat poikkeuksellisia.

Meteorologin mukaan on odotettavissa, ettei ennätyslukujen hipominen tai ylittäminen jää viimeiseksi kerraksi.

– Ilmaston muuttuessa tällaiset tilanteet voivat alkaa olla tavanomaisempia.

Haikonen arvioi, että jossain vaiheessa ajallisia vertailuja aletaan tehdä nykyilmaston aikakaudella. Nyt esimerkiksi lämpöennätyksiä ja sademääriä verrattaessa tarkastellaan useiden vuosikymmenten aikajaksoja.


Asiasanat

Menot