fbpx
Uutiset

”Huono ajoitus lyhentää nyt ansiosidonnaista”

Oppositiopuolueet sdp, vasemmistoliitto ja vihreät pitävät hallituksen suunnitelmaa lyhentää ansiosidonnaisen työttömyysturvan pituutta täysin väärin ajoitettuna.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että hallitus olisi lyhentämässä ansiosidonnaista työttömyysturvaa 500 päivästä 400 päivään.

– Irtisanomiset ovat kiihtyneet ja koskettavat yhä useampia. Ihmisten tulot putoavat jo nyt irtisanomisen jälkeen puoleen entisestä, sanoo sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Lindtmanin mielestä työttömyysturvasta leikkaaminen samaan aikaan kun mahdollisuuksia päästä takaisin työmarkkinoille heikennetään työllisyysmäärärahojen leikkauksella, on kohtuuton temppu.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mielestä ansiosidonnaisen lyhentäminen on työttömäksi joutuneen ihmisen nöyryytystä erityisesti nyt, kun työpaikkoja ei ole.

– Se heikentää työttömien toimeentuloa ja ajaa entistä enemmän toimeentulotuen pariin, Pekonen sanoi.

Vihreiden ryhmänjohtajan Outi Alanko-Kahiluodon mielestä leikkausten sijaan pitäisi purkaa työttömyysturvan rakenteellisia esteitä työllistymiseen.

– Työttömyysturvasta pitäisi poistaa kouluttautumisen esteet, niin että työtön voisi aktiivisuudellaan parantaa uudelleen työllistymistä.

Alle kolmen vuoden työllä ansiosidonnaisen pituus on nytkin 400 päivää.

Sipilä olisi valmis nostamaan pakolaiskiintiötä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi valmis kasvattamaan merkittävästi Suomen pakolaiskiintiötä sen jälkeen, kun EU:n ulkorajat saadaan pitämään. Nyt kun ihmisiä tulee koko ajan rajojen yli, ei ole Sipilän mukaan vielä oikea hetki päättää kiintiön kasvattamisesta. Sipilä sanoi näin Ylen Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Sipilän mukaan on mahdollista, että vielä 4–5 miljoonaa ihmistä lähtee liikkeelle nyt jo Eurooppaan tulleiden reilun miljoonan ihmisen lisäksi. Se moninkertaistaa Sipilän mukaan Suomeenkin tulevien turvapaikanhakijoiden määrän.

Sipilän mukaan EU:n ulkorajoille perustetut niin kutsutut hotspotit eivät ole toimineet kuten piti.

Hotspoteissa Eurooppaan pyrkiviltä otetaan sormenjäljet ja tarkistetaan paperit. Sipilän mukaan erityisesti Kreikka on epäonnistunut tilanteen hoitamisessa.

Asiasanat

Menot