Kolumnit Uutiset

Huono, huonompi, media

Lukijapalautteessa arvostellaan tämän kolumnin kirjoittajajoukkoa oman navan tuijottamisesta ja kokemusten jakamisesta. Ne eivät kiinnosta tai tuo lisäarvoa.

Mikä kiinnostaa? Tätä ammattikuntamme lienee pohtinut vuodesta 1609 lähtien. Tuolloin alkoi Saksassa ilmestyä maailman ensimmäinen sanomalehti, Aviso Relation oder Zeitung.

Nyt lukijoiden tiedon tarve, toiveet ja näkemykset vihdoin on otettu todesta. Suomen Kuvalehden tuoreessa itsenäisyyden juhlanumerossa on luettavana lukijoiden toiveiden mukaisesti kirjoitettu täydellinen juttu.

Kuvalehti kysyi lukijoiltaan, mikä mediassa on vikana ja mistä aiheista halutaan kirjoitettavan juttu. Vastaustulvaa puiva artikkeli riemastuttaa ja itkettää.

Ammattikuntamme puurtaa aamusta iltaan välittäen tietoa ja näkökulmia ajan ilmiöihin. Kuvalehden sadalta vastaajalta saaman palautteen perusteella valtamedia epäonnistuu useammin kuin onnistuu.

Tasapuolisuus horjuu, koska liian moni toimittaja on edelleen valmistunut Tampereen punayliopistossa 1970-luvulla. Onneksi vain yksi vastaaja enää ajattelee näin.

Puolueettomuutta toivotaan: ”Valtamediassa pitäisi voida tarjota kunnollista puolueetonta ja hyvin tutkittua informaatiota. Tämä tarkoittaa sitä, että juttuja ei vain suolleta ulos tavoitteena saada paljon julkaistavaa.”

Toisaalta tiedetään: ”Tasapuolista media-tarinaa ei ole, ei tule, eikä saa tullakaan.”

Jokainen toimittaja kohtaa arjessa lukijansa ja niinpä jokainen myös kuulee ikuisen mantran: lehdissä kirjoitetaan pelkkiä negatiivisia uutisia. Ei siis ihme, että myös positiiviset jutut ovat Kuvalehden kyselyssä paljastuneet negatiivisiksi.

”Monet ns. positiiviset uutiset ovat uutisen muotoon tehtyjä mainoksia tai juttukohteen brändin rakentamista. Ja nämä ovat valitettavasti juuri sellaisia uutisia, mitä monet kuluttajat haluavat.”

Me journalistit teemme todella merkittävää työtä, myös kriittisten lukijoiden mielestä. Olemme myös harvinaisen kovia vallankäyttäjiä ja taitotietomme peittoaa parhaat asiantuntijat.

Lukijat näin sanovat, en minä tai me. Mutta sanovat myös, että joka jutusta löytyy kasapäin virheitä, jutut ovat pinnallisia ja samasta muotista tulleita. Valtamedia on alistunut pelkäksi viihdealustaksi.

Tämä alanurkka on omistettu sille lukijalle, joka ei löydä näistä kolumneista ensimmäistäkään maailmankuvan rakennuspalikkaa. Yritin unohtaa napani.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic