Uutiset

Huono kohtelu näkyy tuloksessa

Pari viikkoa sitten lehdissä oli pikku-uutinen, jossa kerrottiin, että Nokia on kohdellut sovelluskehittäjiään huonosti. Hyi Nokiaa. Uutisessa kerrottiin myös, että syy firman alamäkeen johtuu juuri siitä.

Nimettömiksi jääneiden Nokian alihankkijoiden mukaan Nokia tekee, mitä haluaa. Palkkiot on pienet ja yhtiö maksaa laskunsa, milloin huvittaa. Paha saa aina palkkansa.

Huono kohtelu on johtanut siihen, että suomalaiset sovelluskehittäjät haluaisivat mieluummin muiden firmojen leipiin. Ei ihme.

Noh, Nokia on kuitenkin alkanut tajuta, että hei hyvistä osaajista pitäisikin pitää huolta. Nokia kutsui sovelluskehittäjät yhtiön suurtapahtumaan Lontooseen, ensimmäistä kertaa. Jotkut saivat jopa uuden N8-puhelimen lahjaksi.

Vau.

Ihan hyvä, että yhtiö sai ulkomaalaisen johtajan. Mikä siinä on niin vaikea ymmärtää, että saadakseen ihmiset motivoitumaan ja innostumaan työnteosta, heistä kannattaa pitää huolta ja maksaa kunnolla.

Ei kai kukaan halua tehdä palveluksia isoille yrityksille ihan vain tekemisen ilosta. Tai miksei voisi halutakin, jos on rahaa riittävästi elämiseen. Aika harvalla on. Työnantajien ja yritysten tuntuu olevan vaikea mieltää sitä, että se pikkuinen ihminen siellä jossain tekee osansa yrityksen hyväksi.

Yritysjohtajien palkat sen sijaan ovat tähtitieteellisiä. Ja millä perusteella. Siksi, että he osaavat johtaa. Hah. Iso kyyninen nauru. Eihän sellainen johtaja osaa johtaa, joka ei välitä työntekijöistään, niistä alihankkijoistakaan. Kummallista, että johtavassa asemassa oleva tajuaa oman arvonsa, mutta ei muiden.

Yrityksen tarkoitus on tuottaa joko tavaroita tai palveluita niin, että niistä saataisiin taloudellista hyötyä. No niinpä tietenkin. Liian monessa yrityksessä millään muulla ei ole merkitystä. Paras johtaja on sellainen, jonka ei tarvitse raportoida tekemisistään firman hallitukselle tai johtokunnalle. Jos ei tarvitse raportoida, niin silloin todennäköisesti voi innostua siitä, mistä yrityksessä on kyse. Siis siitä, että kaikki tekisivät innolla työtään.

Wikipedian mukaan johtajalla on yleensä vastuu kokonaisuudesta. Johtajan auktoriteetti voi olla muodollista, asemaan perustuvaa. Se voi olla henkistä tai fyysistä vallankäyttöä.

Ei se kuitenkaan saisi olla sellaista vallankäyttöä, että työntekijät tekevät töitä pelossa. Siinä pelossa, että jos ei tee niin kuin sanotaan, niin annetaan ymmärtää, että tuonne päin voi lähteä kävelemään. Oikeastaan sellainen pelko ei edes saisi tulla mieleen.

Eiväthän ihmissuhteetkaan toimi niin, että toinen sanoo, että suhde loppuu, jos et tee niin kuin sanon.

Hah. Iso kyyninen nauru. Juuri niinhän liian moni ihmissuhde toimii.

Ulla Jäske

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic