Uutiset

Huonon työnantajan perikuva

Ammattiliiton tehtävänä on työntekijöiden edunvalvonta. Edunvalvontaan kuuluu palkoista sopimisen lisäksi seurata, että työntekijöitä kohdellaan hyvin, työsuojeluvalvonta toimii ja irtisanomisissa noudatetaan lakeja ja sovittuja käytäntöjä.

Jos ammattiliitto omassa toiminnassaan polkee näitä keskeisiä sopimuskohtia, menee sen toiminnan uskottavuudelta pohja ja yleinen luottamus.

Luottamus ei palaudu kuin vastuussa olevia vaihtamalla.

Nyt on syntynyt vahvat epäilyt siitä, että autonkuljettajien ja ahtaajin etujärjestön AKT:n sisällä toimitaan sopimusten sijaan mielivallan pohjalta. Poliisi tutkii asiaa ja ensi torstaina liiton valtuusto käsittelee puheenjohtaja Timo Rädyn kohtaloa.

Tähän mennessä työpaikkakiusaamisesta Rätyä syyttänyt viestintäpäällikkö Hilkka Ahde sai Rädyn ja hallituksen päätöksellä lähteä.

Syynä luottamuspula.

Työpaikkakiusaamisen esiin nostaminen oli liikaa, koska se tahrasi liiton ja puheenjohtajan mainetta.

Hei, haloo. Ei viestintäjohtaja Ahde ole mainetta tahrannut, vaan liiton hallitus ja liiton puheenjohtaja omilla toimillaan.

Koko ay-liike on voimakkaasti korostanut työssä viihtymisen tärkeyttä ja työpaikkakiusaamisen nollatoleranssia. Hilkka Ahde siis teki edunvalvonnalle palveluksen, kun hän nosti työntekijöitä koskevan tärkeän aiheen valtakunnalliseen keskusteluun.

Ainoa ongelma on siinä, että syytettyjen penkillä istuu AKT. Syyttäjästä tuli syytetty.

On aivan sama, mitä virallisesti todistetaan ja mitä poliisitutkinnassa ilmenee. Entisten työntekijöiden lausunnot, jo ilmi tullut puheenjohtajan omituinen toiminta ja yksittäisten hallituksen jäsenten käytös naisia kohtaan tekivät tehtävänsä. Yleinen luottamus meni. Sitä ei palauta valtuuston mahdollinen tuki puheenjohtajalle.

Vain kasvojenpesu ja toimintatapojen täydellinen muutos palauttavat uskottavuuden ajan kanssa.

Rädyn pitäisi tehdä omat johtopäätöksensä, ja mitä nopeammin, sen parempi. Se olisi palvelus sekä AKT:lle että koko ay-liikkeelle.

Kyse ei ole sen kummemmasta kuin siitä, että liiton päättävät elimet toimisivat itse niin kuin ne vaatisivat, jos kyseessä olisi yritys, esimerkiksi valtion omistama yhtiö.

Viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen väite työpaikkakiusaamisesta sai juorut liikkeelle. Helsingin Sanomat kertoi, että Ahteella olisi ollut suhde Timo Rädyn kanssa. Ahde kielsi tämän jyrkästi.

Myöhemmin lehti pyysi anteeksi, ja Ahde harkitsee nyt syytteen nostamista lehteä vastaan.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan Risto Uimosen mielestä huhuja voi tietyissä tapauksissa julkaista. Kun tällaiseen tapaukseen sotketaan täysin irrallinen asia huhujen pohjalta, voi vain todeta, että harkinta petti molemmilta.

Helsingin Sanomilta ja Uimoselta.

Päivän lehti

24.11.2020

Fingerpori

comic