Uutiset

Hurahtanut ministeri pelottaa

Kulttuuriministeri Tanja Karpelan (kesk.) ympärillä käy taas kova pulina. Tällä kertaa keskustelun aihe ei ole Karpelan miesystävä vaan ministerin matka Intiaan. Karpela on ilmoittanut lähtevänsä joulun jälkeen kolmeksi viikoksi Äiti Amman luostariin Intiaan.

Karpelan mukaan tarkoitus on tutustua hyväntekeväisyystyöhön.

Ministerin lomamatka on järkyttänyt suomalaiset. Tulevaa matkaa on ruodittu jo lehdissä. Asiantuntijoilta ja poliitikoilta on kysytty kommentteja. Kantaa ovat ottaneet niin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kuin myös Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Kääriäinen, uskontutkija Kimmo Ketola ja Uskontojen uhrien tuki -yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Terttu Forsell. Kenenkään mielestä matkassa ei ole mitään vikaa, mutta…

Samaan syssyyn Karpela on ehättänyt selittelemään ettei Äiti Amman ympärille rakentunut yhteisö ole uskonlahko tai uskonnollinen yhteisö.

Asiantuntijat ovat kuitenkin toista mieltä. Heidän mielestään Äiti Amma on karismaattinen johtaja, jonka ympärille on rakentunut uushindulainen liike. Muun muassa Forsell pitää näin vahvaa henkilökulttia epäilyttävänä.

Uskontutkijoita on helppo uskoa. Maallikon mielestä Äiti Ammassa pitää olla ”jotain”, jos ympäri maailmaa ihmiset haluavat käydä halaamassa häntä. Ei sellainen voi olla ihan tavallinen täti.

On harvinaisen selvää, että jos yhden 51-vuotiaan naisen ympärille syntyy iso liike ja ihmiset jättävät oman elämänsä ja lähtevät luostariin suorittamaan meditaatiota, laulamaan hengellisiä lauluja ja lausumaan päivittäin pyhiä nimiä, kyse ei ole vain hyväntekeväisyydestä.

Mikä tässä sitten mättää? Perinteisesti ajatellaan, että on jokaisen oma asia, mihin uskoo tai mihin lähtee lomailemaan. Mutta kun kyse on ministeristä tai kummitytöstä, meitä alkaa pelottaa. Onko se hurahtanut? Mitä se nyt meinaa? Onkohan se nyt ihan tosissaan?

Karpelan hyväntekeväisyysmatka on pelottava myös siksi, että hän lähtee toiselle puolelle maailmaa. Olisihan niitä luostareita vähän lähempänäkin.

Kun tietoa on vähän, alkaa mielikuvitus laukata. Silloin on helppo leimata, syyttää ja pitää toista vähän pimahtaneena. Toisen tuomitseminen on helpompaa kuin omien ajatusten kriittinen tarkastelu.

Tällä viikolla varmasti keskustelu jatkuu. Aiheessa päästään pidemmälle. Voiko kulttuuriministeri raahata lapsensakin Intiaan tutustumaan luostarielämään? Onko se lapsille hyvä paikka?

Jospa asiaa ei tässä vaiheessa pohdittaisi niin pitkälle, vaan annetaan Karpelan käydä tutustumassa Äiti Amman luostariin. Katsotaan matkan jälkeen, onko valtakunnassa taas kaikki hyvin vai alkaako ministeri tehdä useampiakin reissuja Intiaan.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic