Uutiset

Hurja-Ero teki loppilaisesta …Jari Nylundista ravivalmentajan

Hevosen arvostus ja kunnioitus on koko ajan läsnä, kun loppilaisen Jari Nylundin kanssa keskustelee raviratojen kevään menestyshevosesta Hurja-Erosta.

Hurja-Ero on tehnyt Volvon entisestä huoltoteknikosta ravivalmentajan ja Jari Nylund on tehnyt pikkuvarsana hankkimastaan oriista raviratojen menestyshevosen.

Kun Nylundia pyytää kuvailemaan Hurja-Eron merkitystä hänelle, vastaus on lyhyt ja puhutteleva.

– Elämäni hevonen.

Hurja-Eron tilasto on komea. Ori on kilpaillut urallaan 35 kertaa ja voittoja on kertynyt 17 ja kakkossijoja on viisi. Uran voittosumma on 54 040 euroa ja ennätys 23,3ke.

Ratsastuksen …kautta raviurheiluun

Nylund perusti avopuolisonsa kanssa 13 vuotta sitten Lopelle kunnan myötävaikutuksella Vaahteramäen ratsastuskoulun ja jätti työt huoltomekaanikkona.

Nyt 11-vuotiaaksi varttuneen Hurja-Eron myötä Nylundista on tullut ravivalmentaja/-ohjastaja.

– Alkuun olin ihan pihalla ravitouhuista. Riksun raveissa käytiin ja kiva ravipuoleen oli tutustua ja perehtyä. Pikkuhiljaa se siitä lähti kasvamaan. Ensin ajettiin iltaraveissa, sitten TotoTV-raveissa ja lopulta T65/T75-raveissa. Matkalla olen ymmärtänyt, kuinka tiukassa menestys on, Nylund totesi.

Viime kesä oli Hurja-Erolta hieno ja ori nousi uudelle tasolle. Hurja-Ero ja Nylund vierailivat useampana lauantaina T75-ravien voittajahaastatteluissa. Raviurheilussa mikään ei kuitenkaan varmaa.

– Vanha jännevamma uusiutui eikä se lähtenyt parantumaan odotetusti. Muutenkaan hevoset eivät menneet odotetusti ja kun talvikin oli pitkä ja raskas, niin sitä ehti jo harkitsemaan koko homman mielekkyyttä, Nylund kertoi.

Vastoinkäymisistä …voittoon

Hurja-Ero kuntoutui ja avasi kilpailukauden toukokuun alkupuolella Jyväskylän T75-raveissa. Tuloksena oli vakuuttava voitto.

– Talvitreeni oli loukkaantumisen takia jäänyt heikolle mallille ja epävarmoin mielin menin ensimmäiseen kisaan. Jännitin sitä lähtöä tosi kovaa, mutta sen jälkeen tuli helpotus. Hurja-Ero pääsi siinä vielä kaiken lisäksi varsin helpolla.

Kauden toisessa lähdössä Hurja-Ero jäi sisäradalta sisälle kiinni ja kova loppukiri kantoi Kuopiossa toiseksi. Viime perjantaina Nylund juhli jälleen vakuuttavaan tyyliin tullutta T75-voittoa, kun Hurja-Ero irtosi kuolemanpaikalta vastustajistaan 21,5-vauhtisessa lopetuksessa.

Turun voiton myötä Hurja-Ero joutuu jatkossa T75-lähdöissä kultadivisioonaan, jossa vastaan asettuvat valtakunnan kovimmat suomenhevoset. Ensimmäisen kerran Hurja-Ero kohtaa ykkössarjalaiset Suur-Hollola-ajon karsinnoissa.

– Suur-Hollola on ensimmäinen testi. Positiivisella mielellä mennään sinne. Finaaliin olisi jo hieno päästä ja realistinen tavoite voisi olla sijat 5–6, arvioi Nylund.

Kuninkuusravit …haaveena

Viime kesänä Hurja-Erosta alettiin puhumaan uutena Kuninkuusravien osallistujana. Nylund myhäilee, kun häneltä kysyy kiinnostuksesta Kuopion kuninkuusraveihin.

– Totta kai Kuninkuusraveista haaveillaan ja on haaveiltu. Viime kesänä näytti, että haave voi alkaa realisoitumaan. Talvella tosin olin jo siinä ajatuksessa, ettei puhettakaan. Nyt on taas pieni toive odotuksissa. Muiden tulostasoa kun katsoo, niin vähän meidän pitäisi parantaa ja antaa näyttöjä, jotta sinne asti päästäisiin. (HäSa)

Asiasanat

Menot