Uutiset

Hurmuri-Viljo ei kaipaa silittelijöitä

Hämeenlinnalainen Hannu Rinne ja hänen avustajakoiransa Viljo ovat mielenkiintoinen näky. Viljo vetää Rinnettä pyörätuolissa. Jos Rinne on liikkeellä sähköpyörätuolilla, avustajakoira liikkuu vieressä.

Liikuntarajoitteinen Hannu Rinne sai Viljon Invalidiliitolta kaksi viikkoa sitten. Viljo auttaa Rinnettä monissa asioissa. Se muun muassa nostelee lattialle tippuneet tavarat, sytyttää Rinteen asuntoon valot, avaa ovet ja noutaa soivan puhelimen.

Rinne vastaa mielellään ihmisten kysymyksiin uudesta seuralaisestaan, mutta siitä hän ei pidä, että ihmiset ryntäävät silittelemään Viljoa.

– Paijaus ja silittely häiritsee Viljoa. Kun Viljo on kanssani liikenteessä, se on töissä. Myös koiran kiintymyksen kannalta on tärkeää, ettei sitä tulla silittelemään. Muuten se lähtee kaupungilla nuuskimaan kaikkia vastaantulijoita.

Rinne sanookin, ettei kannata loukkaantua, kun hän kieltää ihmisiä silittelemästä hurmurikoiraansa.

Liitto haastattelee
halukkaat

Pari vuotta sitten Rinne näki Tampereen apuvälinemessuilla avustajakoiran ja innostui asiasta. Rinteellä on aina ollut koiria, mutta hän ei ole voinut ottaa koulutettavaa pentua sen jälkeen, kun hän joutui rullatuoliin kymmenisen vuotta sitten. Rinne päätti hakea Invalidiliitolta avustajakoiraa.

– Liitto haastattelee ja katsoo, kenelle koira soveltuu. Kaikille tarvitseville koiria ei ole tarjolla, eikä kaikille koira välttämättä sovikaan, Rinne tietää.

Rinne kannustaa hyväntekeväisyyttä harjoittavia yrityksiä tai yhteisöjä hankkimaan kummikoiran. Yritys tai yhteisö maksaa koiran koulutuksen ja siitä saadaan parissa vuodessa liikuntarajoitteisen ihmisen auttaja.

Viljo saa
liikkua vapaana

Kaksivuotias Viljo kulkee koko ajan vapaana. Sitä on pennusta asti koulutettu avustajakoiraksi. Lisäksi poikakoira on leikattu, jottei kiimaisista nartuista aiheutuisi haittaa.

– Se voi käydä haistelemassa, mutta ei tee pahaa. Toisia koiria sillä on myös tapana joskus morjenstaa.

Rinne ulkoiluttaa Viljoa usein Kaurialassa.

– Siellä on jäniksiä tosi paljon. Joskus Viljo innostuu niistä, mutta pysyy ihan hyvin vierellä, Rinne nauraa.

Viljolla on samat oikeudet kuin näkövammaisten opaskoirilla. Se saa liikkua kaupunkialueella ja liikkeissä vapaana. Rinne voi ottaa sen mukaansa myös normaaliin junavaunuun.

– Olen mukana yhdistyshommissa ja joudun käymään paljon Helsingissä kokouksissa. Viljolle on tulossa pian selkäreppu, jonne voin panna kaikki kokouspaperit, ettei niitä tarvitse kantaa sylissä.

Asiasta lisää tietoa haluavat voivat ottaa yhteyttä Hannu Rinteeseen numeroon 040 5703 509.

Mainos