Uutiset

Hurrikaani Dorian moukaroi Bahamasaaria — myrskyluokitus on rajuin mahdollinen

Saarten asukkaita oli kehotettu siirtymään turvaan pääsaarelle. Hurrikaani etenee hitaasti kohti Yhdysvaltojen itärannikkoa.
Hurrikaani Dorian lähestymässä Bahamasaaria. Kuva: NASA / HANDOUT
Hurrikaani Dorian lähestymässä Bahamasaaria. Kuva: NASA / HANDOUT

Hurrikaani Dorian voimistui sunnuntaina vaarallisimpaan kategoriaan eli viitosluokkaan saapuessaan Bahamasaarille. Hirmumyrskyn odotetaan etenevän hitaasti saarten yllä pommittaen niitä kahden päivän ajan rankkasateilla, korkeilla aalloilla ja suurta vahinkoa aiheuttavilla myrskytuulilla.

Seuraavaksi ”erittäin vaaralliseksi” luonnehditun Dorianin odotetaan suuntaavan Yhdysvaltain itärannikolle.

Bahaman pääministeri Hubert Minnis rukoili Abacon ja Gdand Bahamasin saarten asukkaita siirtymään pääsaarelle turvaan ”tuhoavalta, vaaralliselta” myrskyltä.

– Haluan teidän muistavan: kodit, talot, rakenteet voidaan korvata. Elämiä ei voida korvata, hän sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina. Hänen mukaansa 73 000 ihmistä ja 21 000 kotia oli vaarassa myrskyn nostattamien tulvien vuoksi. Tulvien odotetaan nousevan jopa yli kuuden metrin korkuisiksi.

Miamissa oleva Kansallinen hurrikaanikeskus (NHC) sanoi Dorianin tuulien puhaltavan voimakkaimmillaan 71 metriä sekunnissa, kun viitosluokan hurrikaanin raja on 70 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli puhaltaa jopa 98 metriä sekunnissa.

Dorianin myrskyn silmä sijaitsee noin 55 kilometrin päässä Abacolta.

Abacon saaren vierellä Great Guana Caylla asuva Tom Creenan sanoi pääministerin kehottaneen kaikkia lähtemään.

– Ei ole paikkaa minne mennä, hän sanoi Reutersille.

– Tämän on voimakkain hurrikaani, joka on koskaan iskenyt Bahamalle. Kasvoin Floridassa, joten olen kokenut (hurrikaani) Andrewn.

Seuraava kohde Florida

Bahamasaartenjälkeen hurrikaanin odotetaan siirtyvän luoteeseen kohti Floridaa. NHC antoi sunnuntaina hälytyksen osavaltion itärannikolle trooppisen myrskyn vuoksi.

Hurrikaani Dorianin ei odoteta iskevän suoraan Floridaan, mutta NHC sanoi, että ”Floridaan rantautuminen on yhä kaukaisesti mahdollista”.

Neljässä piirikunnassa, muun muassa Palm Beachissa, määrättiin asukkaita lähtemään evakkoon asuntovaunuista, rannikon saarilta ja matalilta alueilta. Muilla alueilla ilmoitettiin evakuointien olevan vapaaehtoisia.

Edempänä pohjoisessa Georgian ja Etelä-Carolinan osavaltioissa nostettiin hälytystasoa lauantaina. Asukkaat täyttivät hiekkasäkkejä ja viranomaiset testasivat infrastruktuuria ja harjoittelivat hurrikaanin tuloa varten.

NHC varoitti, että viitoskategorian myrsky iskee voimakkaasti Floridasta Pohjois-Carolinaan asti.

Myös presidentti Donald Trump varoitteli sunnuntaina hurrikaanista tviitaten, että Dorian ”näyttää yhdeltä kaikkien aikojen suurimmista hurrikaaneista”.

Useimmat turistit ehtivät paeta Bahamasaarilta ennen kuin päälentokenttä suljettiin perjantai-iltana. BBC:n mukaan lentokenttä oli kuitenkin auki sunnuntaina.

Vahinkojen suuruutta pahentanee se, että Dorianin liike länteen päin on hyvin hidasta, ja se pysyttelee Bahamasaarten päällä kauan. Hurrikaani etenee hitaasti länteen vain 13 kilometrin tuntinopeudella.

Grand Bahama ja Abaco ovat Bahaman kukoistavan turismiteollisuuden keskuksia. Viranomaiset kertoivat vain 26 turistin jääneen Grand Bahamalle.

Dorianin arvioidaan olevan yhtä paha kuin hurrikaani Andrewn, joka surmasi 65 ihmistä ja tuhosi 63 000 kotia vuonna 1992.