fbpx
Uutiset

Hurrikaani Florence on tappanut 36 Yhdysvalloissa – tulvat saattavat vielä pahentua tulevina päivinä

Presidentti Donald Trump lupasi tukea Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioille, jotka ovat kärsineet kovimmat tuhot. Hän on kuitenkin äänekkäästi vastustanut ilmastotoimia, joilla vakavia hurrikaaneja voisi hillitä.
Hurrikaani Florence on saanut Fayettevillen kaupungin Pohjois-Carolinassa tulvimaan. Kuva on otettu maanantaina. Tulvat jatkuvat yhä.

Hurrikaani Florence on tappanut tähän mennessä 36 ihmistä Yhdysvalloissa.

Enimmäkseen kuolonuhrit ovat tulleet Pohjois- ja Etelä-Carolinan osavaltioissa. Pohjois-Carolinassa on kuollut 27 ihmistä, Etelä-Carolinassa taas 8.

Vaikka myrsky on jo pyyhkäissyt yli ja laantunut kauan sitten, tulvat saattavat edelleen pahentua. Fayettevillen kaupungissa joen vedenkorkeus oli vielä keskiviikkona 19 metrissä, mikä on nelinkertainen normaaliin verrattuna.

Tulvat estävät avun tuomisen ja pelastustöiden jatkamisen tehokkaasti. Teitä ei saada raivattua eikä sähköjä palautettua.

Trump lupasi apua osavaltioille, mutta epäilys kalvaa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui keskiviikkona Pohjois-Carolinaan lupaamaan kaiken avun, mitä osavaltiot tarvitsevat.

– Mitään ei jätetä tekemättä. Saatte kaiken mitä tarvitsette, hän sanoi Reutersin mukaan.

Trumpin lupauksia vaimentaa kuitenkin se seikka, että hänen katsotaan epäonnistuneen hurrikaani Marian hoidossa Yhdysvaltain itsehallintoalueella Puerto Ricossa viime vuonna.

Siellä kuoli myrskyssä ja välillisesti 2 795 amerikkalaista. Puertoricolaisilla tosin ei ole äänioikeutta Yhdysvalloissa. Puerto Rico jäi sähköittä kuukausiksi.

Lisäksi Trump on vetänyt Yhdysvallat pois ilmastonmuutosta hillitsevästä Pariisin ilmastosopimuksesta. Ilmastonmuutos pahentaa sään ääri-ilmiöitä kuten hurrikaaneja.

15 000 ilman kotia ja 200 000 ilman sähköä

Florencen jäljiltä yli 15 000 ihmistä on edelleen tilapäissuojissa ja 200 000 ilman sähköä Pohjois-Carolinassa.

Kuusitoista jokea tulvii osavaltion alueella, ja kolmen odotetaan nousevan tulvakorkeuteen.

Syynä mittaviin tulviin ovat Florencen rankkasateet, jotka pudottivat Pohjois-Carolinassa paikoin jopa 91 senttimetriä sadevettä.

Menot