fbpx
Uutiset

Hurrikaani Michael jätti jälkeensä valtaisaa tuhoa - trooppiseksi myrskyksi laantunut Michael matkasi kohti Etelä- ja Pohjois-Carolinaa

Vaarallisena nelosluokan hurrikaanina Floridaan iskeytynyt Michael-hurrikaani jätti tielleen valtavaa tuhoa. Toistaiseksi kahden ihmisen tiedetään kuolleen myrskyssä, joka laantui trooppiseksi myrskyksi kulkiessaan sisämaahan.

Floridasta myrsky eteni Georgiaan ja jatkoi kohti Etelä- ja Pohjois-Carolinaa. Ennusteiden mukaan Michael saattaa voimistua vielä uudelleen jonkin verran.

– Tuhot ovat käsittämättömiä. Suurin huolenaiheeni on tietysti ihmishenkien menetys. Tiedämme monien loukkaantuneen, kuvernööri Rick Scott sanoi CNN-kanavalle.

Hänen mukaansa tarkkoja lukuja loukkaantuneista ei vielä ole. Scott kertoi pelastusmiehistöjen työskennelleen läpi yön.

Greensborossa Floridassa mies kuoli, kun puu kaatui talon päälle. CNN:n mukaan toinen kuolleista on lapsi Georgian osavaltiossa.“Jälki on hurjaa”Hurrikaani hajotti taloja, nostatti tulvia ja kaatoi puita ja sähkölinjoja Floridan Meksikonlahden puoleisella rannikolla. Sadattuhannet kotitaloudet olivat torstaina vailla sähköä.

Esimerkiksi Mexico Beachilla lähes 250 kilometrin tuntinopeudella viuhuneet tuulet panivat kokonaisia taloja päreiksi. Vesi tulvi taloihin, ja tiet olivat täynnä myrskyn mukaansa tempaamaa rojua.

Panama Cityssä hurrikaani murskasi ikkunoita, ja kokonaisia ostoskeskuksia oli muuttunut romukasoiksi.

Michael oli melkein viitosluokan hurrikaani, kun se iskeytyi maihin keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Säätieteilijöiden mukaan myrsky on voimakkain Manner-Yhdysvalloissa sitten hurrikaani Andrew’n vuonna 1992.

Mexico Beachilla asuva Patricia Mulligan vertasi CNN:n haastattelussa Michaelin aiheuttamaa tuhoa Andrew-hurrikaaniin.

– Jälki on hurjaa. Emme uskoneet, että tilanne menisi näin pahaksi, Mulligan sanoi.

Hän kertoi, että vedet olivat tulvineet sisälle hänen neljännessä kerroksessa sijaitsevaan asuntoonsa. Koko rakennus huojui ohi kulkevan myrskyn voimasta.

Kun Mulligan uskalsi katsoa ulos ikkunasta, tuuli oli repinyt katot lähitaloista, pienvenesatama oli kadonnut ja vedenpinta kurotteli kohti palmujen latvoja.

Asiasanat

Menot