fbpx
Uutiset

Hurrikaanikeskus: Texasia ja Louisianaa uhkaa myrskyvuoksi, josta "ei voi selviytyä"

Neloskategoriaan voimistunut Laura-hurrikaani jyrisee kohti USA:n rannikkoa. Satojatuhansia on ohjeistettu jättämään kotinsa.
Texasia ja Louisianaa lähestyvä hurrikaani Laura voimistui Suomen aikaa keskiviikkona neloskategoriaan eli tuulet voivat puhaltaa jopa 70 metriä sekunnissa.
Texasia ja Louisianaa lähestyvä hurrikaani Laura voimistui Suomen aikaa keskiviikkona neloskategoriaan eli tuulet voivat puhaltaa jopa 70 metriä sekunnissa. Kuva: EPA

Yhdysvalloissa Texasin ja Louisianan rannikkoalueita uhkaa myrskyvuoksi, josta “ei voi selviytyä”, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC.

Texasia ja Louisianaa lähestyvä hurrikaani Laura voimistui Suomen aikaa keskiviikkona neloskategoriaan eli tuulet voivat puhaltaa jopa 70 metriä sekunnissa.

NHC:n mukaan Lauran voimakkuuden odotetaan myös pysyvän neloskategoriassa, kun se saavuttaa rannikon torstain vastaisena yönä paikallista aikaa. Keskiviikkoiltana paikallista aikaa myrskytuulet puhalsivat keskuksen mukaan noin 65 metriä sekunnissa.

Texasissa ja Louisianassa asukkaita onkin evakuoitu tulva-alueilta ja ikkunoita suojattu hurjaa vauhtia lähestyvän Lauran takia.

Evakuointiohjeistuksia on annettu sadoille tuhansille ihmisille.

NHC arvioi, että suuret ja tuhoisat aallot aiheuttavat katastrofaalista vahinkoa Texasissa sijaitsevan Sea Rim State Parkin ja Louisianan Intracoastal Cityn välisellä alueella. Keskuksen mainitsema rannikkoalue on yli 200 kilometrin levyinen.

Texasin kuvernööri Greg Abbott kuvaili Lauran voiman olevan ennen näkemätön ja kehotti texasilaisia ryhtymään toimiin heti turvaan päästäkseen.

–  Tämän myrskyn olosuhteista ei voi selvitä, ja kehotan kaakkoistexasilaisia hyödyntämään näitä muutamia jäljellä olevia tunteja evakuoituakseen, Abbott sanoi.

–  Omaisuutenne voidaan korvata. Henkiänne ei voida, hän jatkoi.

Trump: Laura on erittäin vaarallinen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti myrskyn reitillä olevia kuuntelemaan paikallisia viranomaisia.

–  Hurrikaani Laura on erittäin vaarallinen ja nopeasti voimistuva hurrikaani, Trump tviittasi ja sanoi hallintonsa tekevän yhteistyötä osavaltioiden sekä paikallisten pelastusviranomaisten kanssa.

NHC:n mukaan Laura voi moukaroida rannikkoa jopa kuusi metriä korkein aaltojen ja äärimmäisen voimakkaiden myrskytuulten myötä. Alueella voi esiintyä myös tulvia ja mahdollisesti myös tornadoja.

Myrskyvuokset voivat edetä joillain rannikkoalueilla jopa 40 mailia eli noin 64 kilometriä sisämaahan. Laura uhkaa myös rannikolla sekä Louisianassa että Texasissa sijaitsevia öljynjalostamokeskuksia.

Suomen aikaa puolenyön aikoihin Laura oli noin 250 kilometriä Louisianan osavaltiossa lähellä rannikkoa sijaitsevan Lake Charlesin kaupungin eteläpuolella.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Aiemmin Laura aiheutti tulvia Haitilla ja Dominikaanisessa tasavallassa, jossa ainakin 25 ihmistä kuoli.
Aiemmin Laura aiheutti tulvia Haitilla ja Dominikaanisessa tasavallassa, jossa ainakin 25 ihmistä kuoli. Kuva: EPA

New Orleans muistaa Katrinan

Texasiin on avattu useita hätäsuojia evakuoitaville. Suojissa noudatetaan koronavirusohjeistuksia.

–  Covid-19 (koronaviruksen aiheuttama tauti) on Texasissa koko hurrikaanin ajan, Abbott on muistuttanut.

Abbott on myös kannustanut ihmisiä mahdollisuuksien mukaan suojautumaan motelleihin tai hotelleihin, jotta eristäytyminen muista onnistuisi paremmin.

Myös New Orleansissa pormestari LaToya Cantrell on painottanut koronavirukselta suojautumisen tärkeydestä sääolosuhteista huolimatta.

New Orleans muistaa edelleen vuoden 2005 hurrikaani Katrinan, joka saapui alueelle kolmoskategorian myrskynä. Tuolloin 80 prosenttia kaupungista tulvi ja yli 1  800 ihmistä kuoli.

Aiemmin Laura aiheutti tulvia Haitilla ja Dominikaanisessa tasavallassa, jossa ainakin 25 ihmistä kuoli. Kuubassa myrsky aiheutti aineellisia vahinkoja, ja Meksikonlahdella yli sata öljyporauslauttaa evakuoitiin varotoimena.

Menot