Kolumnit Uutiset

Huuhkajan syytä kaikki – vai onko?

Suomen jalkapallomaajoukkue on tänä vuonna pelaamissaan otteluissa ollut täysin voittamaton – ihan kirjaimellisesti.

Huuhkajien saldona kaikkiaan 11 pelistä on yhdeksän tappiota ja kaksi tasapeliä.

Ainakin osasyyllisinä surkeaan menestykseen voitaneen pitää pääkaupunkiseudun tiedotusvälineitä. Mitäs menivät aikanaan tekemään niin onnettoman päätöksen, ja valitsivat ikiaikaisen pahanilmanlinnun joukkueen nimeksi ja tunnukseksi.

Tarina sai alkunsa 6.6.2007, kun Helsingin Olympiastadionilla pelattiin Suomen ja Belgian välistä EM-karsintaottelua.

Kesken kaiken areenalle ilmestyi lähistöllä asustellut komea huuhkaja. Se lensi näyttävästi yli kentän, laskeutui ensin Suomen maalin päälle, sen jälkeen vielä Belgian maalin päälle ennen kuin poistui yhtä arvokkaasti kuin tulikin.

Yllätysvierailun takia peli keskeytyi moneksi minuutiksi. Pian pöllön lähdettyä Suomi siirtyi 1–0 johtoon ja voitti lopulta koko ottelun hienosti 2–0.

Yleisradion selostajan Bror-Erik Walleniuksen mukaan Bubiksi nimetystä huuhkajasta tuli hetkessä kuuluisuus, ja lehdistö nosti sen jopa uusimmaksi suomalaiseksi kansallissankariksi. Paikalla olleet 37 000 katsojaa olivat haltioissaan, sillä todennäköisesti suurin osa heistä tapasi ilmielävän huuhkajan ensi kerran elämässään.

Tässä vaiheessa kaikki näytti vielä hyvältä, mutta lopulta onni kääntyi. Bubista huolimatta himoittu arvokisapaikka jäi silloin saavuttamatta, ja on jäänyt myöhemminkin aina tähän päivään saakka.

Kansanperinteessä huuhkajaa on usein pidetty epäonnen lintuna. Sen kumean huudon on uskottu merkitsevän kuolemaa, murhia, tulipaloja tai nälkävuosia.

Uusin Linnut-lehti kertoo, että monessa pitäjässä huuhkajan huutelun syksyllä 1939 uskottiin enteilleen jopa pian syttynyttä talvisotaa.

Uskomukset ovat tietysti vain joutavia tarinoita vailla kaikkea todellisuuspohjaa. Silti julkisuudessa on jo ehdotettu maajoukkueen nimen muuttamista joksikin toiseksi.

Turun Sanomissa sikäläinen lintuharrastaja ennustaa – pilke silmäkulmassa tietenkin – että Suomi menestyy jalkapallossa vasta sitten, kun maajoukkueen lempinimi vaihdetaan. Tilalle hän ehdottaa kuukkelia, jota pidetään pohjoisten metsien harvinaisena onnentuojana.

Taitaa kuitenkin olla niin, ettei edes hurraavasta kuukkeliparvestakaan ole mitään apua niin kauan kuin vastustaja on parempi – tai onnekkaampi.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic