fbpx
Uutiset

Huumekauppaan yhdistetty nyrkkeilypomo saa sittenkin vastaehdokkaan

Elina Gustafsson on potentiaalinen mitalitoivo Tokiossa, mikäli nyrkkeily säilyy olympialajina.

Kansainvälisen nyrkkeilyliiton (Aiba) puheenjohtajavaali on saanut uuden käänteen, jolla saattaa olla vaikutusta myös lajin säilymiseen olympiakisojen ohjelmassa. Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin (CAS) on hyväksynyt kazakstanilaisen Serik Konakbajevin valituksen ja näin hän pääsee ehdolle puheenjohtajavaaliin.

Mikäli CAS olisi hylännyt valituksen, uzbekistanilainen liikemies Gafur Rahimov olisi ollut ainoa ehdokas. Aiba valitsee itselleen uuden puheenjohtajan tulevana viikonloppuna Moskovassa.

Rahimov on Yhdysvaltojen pakotelistalla ja hänellä väitetään olevan yhteyksiä kansainväliseen huumekauppaan. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on uhannut pudottaa nyrkkeilyn pois Tokion kesäkisoista ellei Aiba saa hallintoaan kuntoon.

Konakbajevin valinta luultavasti parantaisi Aiban asemaa KOK:n silmissä.

Aluksi Konakbajevin ehdokkuus hylättiin, koska Aiba ilmoitti, ettei se ole saanut kazakstanilaiselta kriteerit täyttävää hakemusta ajoissa.

Aibassa on 203 jäsenmaata. Konakbajevilla oli oman ilmoituksensa mukaan jo alkuperäisessä hakuvaiheessa 34 maan tuki takanaan. Yksi Konakbajevia puheenjohtajaksi ajavista maista on Suomi.

– Olemme iloisia CAS:n päätöksestä. Kun ehdolla on enemmän kuin yksi kandidaatti, niin demokratia toteutuu, Suomen nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Tomi Korpinen kommentoi.

59-vuotias Konakbajev on entinen Kazakstanin parlamentin jäsen, joka voitti omalla aktiiviurallaan muun muassa kaksi Euroopan mestaruutta.

KOK on ilmaissut, että se ottaa kantaa nyrkkeilyn asemaan olympialajina vasta Aiban puheenjohtajavalinnan jälkeen.

Nyrkkeilyn säilyminen olympialajina olisi Suomelle erityisen merkityksellinen asia. Mira Potkonen ja Elina Gustafsson ovat lajin hallitsevia Euroopan mestareita.

 

Menot