fbpx
Kolumnit Uutiset

Huutamista ei tarvitse kenenkään sietää

AKT:n entinen puheenjohtaja Timo Räty sai Helsingin käräjäoikeudessa tuomion työturvallisuusrikoksesta ja alaisensa viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen pahoinpitelystä.

Kiusaaminen on pahoinpitelyä siinä, missä turpaan vetäminenkin. Jos tuomiota tulkitaan tiukasti, esimies ei saa huutaa alaiselleen edes armeijassa.

Nyrkiniskusta jäävää mustaa silmää ei voi muuksi selittää, mutta kiusaamisnäytön hankkiminen on vaikeampaa. Kiusaajilla on usein myös pirullinen taipumus saada kiusattu vaikuttamaan muka syylliseltä omaan kiusaamiseensa.

Työterveyslaitoksen mukaan työpaikkakiusaaminen on yleisintä hierarkisissa organisaatioissa.

Vielä 34 vuoden jälkeenkin muistan aika elävästi, kun ylikersantti huusi naama punaisena, ettei oppitunnilla saa ilman lupaa tehdä muistiinpanoja. Vielä enemmän kurkku suoreni, kun hetken päästä alokkaan ensimmäisen palveluspäivän itsevarmuudella viittasin ja kysyin, saako muistiinpanoja mahdollisesti jo tehdä. Ei saanut vieläkään.

Ylikessu otti luulot pois ja näytti minulle oman alhaisen paikkani. Kun kyvyt eivät muuten riittäneet, piti huutaa. En minä sitä tosin minään kiusaamisena pitänyt, enkä saanut traumojakaan.

Ihan tuota samaa tapahtuu työpaikoilla. Kutsuisin oireyhtymää pienen miehen syndroomaksi. Kysymys on etenkin henkisestä pienuudesta, huonosta itsetunnosta ja toisinaan hämmästyttävän kaikenkattavasta kyvyttömyydestä.

Kiusaajakääpiöt haistavat ympäristöstään tehokkaasti tavalla tai toisella kiusaamiselle herkät tai jotenkin altistuneet henkilöt.

Kiusaaminen ei tietysti ole sukupuolikysymys, mutta on luontevaa rajata pahalaatuinen munattomuus koskemaan lähinnä miehiä ja ennen muuta esimiehiä.

Työterveyslaitos vaatii, että työpaikoilla otettaisiin nyt järeät keinot käyttöön.

Huutaminen on ensimmäinen merkki. Niin tehdessään esimies antaa organisaatiolle välittömän toimeksiannon seuraajansa hakuprosessin käynnistämiseksi. Kenenkään ei tarvitse sietää huutamista.

Työterveyslaitoksen hakema järeä keino olisi johtamiskielto sellaisille henkilöille, jotka ovat tehtävään vääriä. Armeijassakin tunnettiin aikoinaan koulutuskielto, joka langetettiin luonnehäiriöisimmille kapiaisille.

Vähäinenkin valta saattaa turmella kelvollisenkin työkaverin.

Elämä meitä kaikkia toisiamme kunnioittavia työmuurahaisia esimiesasemalta varjelkoon, tai pitäkäämme edes turpamme kiinni.

Käräjät on äärimmäinen ja väärä paikka sekavien kiusaamistapausten selvittämiseen. Oikeuden hakemisesta hyötyvät lähinnä vain asianajajat.

Jo seuraavassa kiusaamisjutussa todistelussa käytetään todennäköisesti kännykällä kuvattua videotallennetta.

Tänäänkin on mukava lähteä töihin, jos tietää, ettei ensimmäinen vastaan tuleva kävele ohitsesi tyhjyyteen tuijottaen.

Menot