fbpx
Uutiset

Huutoäänestys ei viinahaittoja poista

Terveyden edistämisen keskuksen mukaan suomalaiset ovat tiukentaneet asennettaan alkoholiin.

Uutisen herättämä ensimmäinen kysymys on perin tuttu ja tyypillinen: Mihin verrattuna? Siis mihin verrattuna suomalaisten asenteet ovat tiukentuneet? Aikaisempiin asenteisiinko? Olivatko ne mahdollisesti hyvinkin löysiä?

Tekry mainostaa, että sen selvitys on ensimmäinen laatuaan, että vasta nyt on selvitetty mitä mieltä kansalaiset ovat hallituksen toimista, mainonnasta, kulutuksesta, rattijuopumuksen rajasta, alkoholiverotuksesta ja muun muassa päihdetyön resursseista.

On harhaista väittää, että asenteet ovat tiukentuneet, jos vertailupohjaa ei ole.

Tekryn tulokset ovat ilmiselvät. Ne olisi hyvin voitu ennakoida ilman työlästä tuhannen vastaajan kyselytutkimustakin. Kieltolaillekin löytyisi varmaan kannattajansa, jos asiaa erikseen kysyttäisiin.

Viesti alle halvasta Koskenkorvasta on kiirinyt syvälle kansalaisten tajuntaan. Tuskin kukaan pitää viinaa liian kalliina.

Viinaveron lasku ja tuonnin vapauttaminen ovat lisänneet kulutusta ja myös alkoholihaittoja, joiden ehkäisyyn ja hoitoon on kuitenkin ollut riittävästi aikaa varautua. Viinan hintaa ei laskettu yllättäen, vaan perusteellisen harkinnan jälkeen. Samaan tapaan veroa on mahdollisesti tarkistettava.

Nyt on kuitenkin keskityttävä alkoholihaittojen hoitoon ja lopetettava kilpalaulanta alkoholiverosta. Huutoäänestyksellä eivät alkoholihaitat vähene tippaakaan.

On herttaisen yksinkertaista vaatia pikaista alkoholiveron korotusta, tiukkaa valvontaa ja jyrkkiä mainonnan rajoituksia, kun ei tarvitse kantaa vastuuta seurauksista tai siitä miten toimet sopivat EU:ssa yhteisesti sovittuihin pelisääntöihin.

Miten sitä paitsi viinakurin tiukennus sopisi yhteen sen kanssa, että suomalaisia pitäisi juurruttaa pois humalahakuisesta juomisesta kohti eurooppalaista sivistyneempää alkoholikulttuuria? Huonosti.

Terveyden edistämisen keskuksen toiminnanjohtaja Mika Pyykkö syyttää poliittista johtoa asennevammasta. Syytös on kova, kun se kohdistuu raittiusmiehenä tunnetun pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitukseen.

Ei hallitus alentanut viinaveroa höyrypäisyyttään tai asennevammojen takia, vaan poliittisten realiteettien sanelemana.

Vanhasen hallituksen valtiovarainministeri Eero Heinäluoma (sd.) esitti kesällä, että alkoholiveroa pitäisi nostaa koko EU:n alueella. Se ei kuitenkaan käy käden käänteessä, eikä veronalennuksen tehokaan ole kirkossa kuulutettu.

Suomalaisten surkean huono viinapää tai liian usein pettävä harkinta eivät nekään kuulu hallituksen, ei nykyisen, entisten tai tulevienkaan hallitusten syntilistalle.

Terveyden edistämisen keskuksen selvityksen pääasiallinen viesti on, että suomalaiset eivät olleet valmiita halpaan viinaan, eivätkä ehkä koskaan olekaan.

Menot