fbpx
Uutiset

Hyi, onko se iilimato?

Monia uimareita vedessä vaanivat eliöt kammoksuttavat, mutta todellisuudessa Suomen vedet ovat turvallisia.

-Järvisyyhy voi aiheuttaa kutinaa ja hevosjuotikas tarttua jalkaan, mutta kumpikaan ei ole vaarallinen, rauhoittelee Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila.

Katisten rannalla Hämeenlinnassa polskiva Aaron Koivisto on löytänyt järkevän suhtautumisen luonnonvesissä uimiseen.

-Ei kannata ajatella, mitä kaikkea vedessä on. Muuten tulee vesikammo.

Samaa mieltä on uimista seurannut Teija Koivisto. Häntä ei uimalaseilla sukeltaminen huvita, koska silloin näkee liiankin tarkasti kaiken, mitä veden alla uiskentelee.

Uimareiden isoin kiusa on kuitenkin näkymättömän pienen imumadon aiheuttama järvisyyhy, jota on tänäkin kesänä huomattu Alajärven Törmäniemellä. Järvisyyhy aiheuttaa ihon kutinaa ja punoitusta.

-Järvisyyhy todetaan uimareiden ilmoitusten perusteella, ja siitä laitetaan tiedote rannalle. Järvisyyhy viihtyy kaislikossa paremmin kuin avovedessä, kertoo Hämeenlinnan kaupungin terveystarkastaja Päivi Lindén.

Sinilevä isoin terveysuhka

Ötököitä selkeästi pahempi vaara uimareille on sinilevä. Hämeenlinnassa sinilevää on tänä kesänä havaittu muutamilla rannoilla. Tilanteet kuitenkin muuttuvat sen verran nopeasti, että parhaiten kasvuston havaitsee uimari itse.

-Jos vedessä näkyy sinilevää juovina tai puurona, ei uimaan pidä mennä, eikä myöskään käyttää vettä löylyvetenä, sillä hengitettynä sinilevä on myrkyllisempää, Lindén neuvoo.

Uimareille haitaksi voivat olla myös veden ulosteperäiset e-kolibakteerit ja enterokokit, koska likaista vettä nielaiseva uimari voi niistä saada vatsataudin. Lindénin mukaan kaikkien Hämeenlinnan uimarantojen vesi on kuitenkin tänä kesänä ollut hyvälaatuista ja bakteeripitoisuudet alhaisia.

Uimavesien bakteeripitoisuutta valvotaan Suomessa useita kertoja kesässä, ja THL:n eli Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Outi

Zacheuksen mukaan meillä on EU-tasollakin mitattuna hyvälaatuiset uimavedet. (HäSa)

Menot