Uutiset

HYK:n lukiota ei saa siirtää

Meitä ette voi riepotella miten tahansa!

Keskiviikkona julkistettu esitys lukiomme siirtämisestä Lyseon lukion yhteyteen on herättänyt vahvoja mielipiteitä oppilaiden keskuudessa. Yleisen mielipiteen mukaan ajatus on järjetön.

Mitä hyötyä on kahdesta lukiosta samoissa tiloissa? HYK:n, Lyseon ja Kaurialan lukioiden sijainnit ovat jo hyvät: kaupungin molemmilla laidoilla ja keskustassa. Keskustaan muodostuva lukiopesäke syrjisi kaupungin itäosaa.

Pedagoginen suunnittelija Tapani Räikkä haluaisi muodostaa lyseonmäelle eräänlaisen kampuksen. Meillä HYK:issä on kuitenkin jo oma, tuttu ja turvallinen kampuksemme, jonka suojissa voi opiskella ensimmäiseltä luokalta lukion loppuun asti. Miksi se pitäisi ottaa meiltä pois?

Hämeen Sanomien jutussa (14.9.2005) Räikkä puhuu, kuin asiasta olisi jo päätetty: ”Mielestäni tällä hetkellä ei ole nähtävissä esteitä sille, että muutto tapahtuisi jo ensi lukuvuoden alussa.”

Oppilaskunnalla pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa oman koulun asioihin, mutta missä vaiheessa päättäjät aikoivat kääntyä meidän puoleemme ja kysyä mielipidettämme?

Räikän perustelut siirrolle eivät vakuuta hykkiläisiä. ”Lukioissa on vähän ongelmia esimerkiksi valinnaisaineiden ja kielten ryhmiä muodostettaessa.” Ainakaan meillä tästä ei olla tehty suurta ongelmaa, vaan lisää valinnaisuutta kaipaavat opiskelijat ovat enempiä mukisematta käyneet Kaurialassa tai lyseolla opiskelemassa.

Itsekin käyn kahtena päivänä viikossa lyseolla ET:n tunneilla. Se on vielä ok, mutta joka päivä en kyllä lähtisi sinne asti.

Lisäksi Räikkä uskoo, että siirron myötä opettajatarve vähenisi ja muitakin säästöjä aiheutuisi. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että oikeastaan tässä yritetään säästää opiskelijoiden hyvinvoinnista.

Me hykkiläiset viihdymme koulussamme, emmekä halua täältä mihinkään lähteä!

Loppujen lopuksi päättäjiä kiinnostaa vain rahan säästäminen. Koulutus on kuitenkin tärkeä osa kasvatusta, ja sen laadusta ei tulisi tinkiä. Ja mahtavatko päättäjät miettiä, että tämä on raskasta myös opettajille?

Asiasta on kinattu ennenkin, on aivan turhaa jankuttaa samasta asiasta vuosi toisensa jälkeen. Jatkuva epävarmuus tulevaisuudesta tuo ikävän ilmapiirin opiskeluyhteisöömme.

Kulttuuri- ja koulutuslautakunnassa sekä kouluvirastossa työskentelevät ihmiset tuskin tulevat ajatelleeksi, miltä siirtouhan pelko meistä tuntuu.

Asioista päätettäessä on tärkeintä, että rahaa kuluu mahdollisimman vähän. Tunteet jäävät täysin huomiotta.

Alakoulun oppilaat eivät vielä itse mahda mitään koulun lakkauttamiselle, mutta me lukiolaiset olemme jo isoja. Meitä ette voi riepotella miten tahansa, sillä osaamme kyllä vaikuttaa asioihin.

Ellei asiaan tule jotain järkeä, HYK on valmis taistelemaan. Tarpeen vaatiessa otamme mallia aikuisten maailmasta ja ryhdymme työnseisaukseen.

Jenna Pasanen

Yhteiskoulun lukion oppilaskunnan hallituksen sihteeri

Hämeenlinna

Päivän lehti

12.8.2020